Onur Oktay İle Röportaj

Herkese Merhaba. İlk röportajımızla karşınızdayız. Twitter’da bilgi selleri ile tanıdığımız Onur Oktay ilk konuğumuz. Ben kendisini uzun yıllardır www.onuroktay.com adresindeki blogundan tanırım. Bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiği için kendisine teşekkür ederiz. İşte sorduğumuz sorular ve Onur Oktay Hocamızın cevaplar;

1) Klasik bir soru ile başlayalım kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Selamlar herkese, 1998 yılından bu yana bilişim teknolojileriyle iç içeyim. Siber Güvenlik alanı özel ilgi ve çalışma alanım. Ayrıca bu alanda yüksek lisans yapıyorum. Evliyim, 32 yaşındayım.

2) Bu güzel kariyere ulaşırken sizi en çok zorlayan neler oldu?

İlk başladığımız zamanlarda Google, YouTube, Udemy vb. kaynaklar yoktu. mIRC gibi sohbet programlarında özel oluşturduğumuz şifreli odalarda paylaşımlar yapar, yeni şeyler öğrenirdik. Öğrendiklerimizi deneyebileceğimiz sanal sistemler de yoktu. Galiba en çok kaynak sıkıntısı yaşadığımı hatırlıyorum. Şimdi her şey oldukça fazla.

3) Siber güvenlik sektöründe kariyer yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Okumalarını ve motivasyonlarını yüksek tutmalarını. Zira siber güvenlik alanı, diğer bilişim alanlarından farklı olarak çok daha konvansiyonel disiplin gerektiren bir alan. Siber güvenlik sadece sanal tarafta değil, kimi zaman fiziksel olarak ta, mental olarak hazır olunması gereken bir alan. Bol bol kendilerini vererek sürekli gelişim içerisinde olmalarını söyleyebilirim. Zira ben de bu şekilde halen daha öğrenmeye, kendimi ilerletmeye devam ediyorum. Bu işin hala çırağıyız 🙂

4) Kendinizi güncel tutmak adına takip ettiğimiz web siteleri ve kaynaklar hangileridir?

Günlük baktığım haber, blog siteleri, DeepWeb Grupları, Sevgili Cemal hocam gibi bilişim sektöründe emek harcamış kişileri Twitter’den takip ediyorum.

5) Normal bir kullanıcı için İnternet ne gibi tehlikeler içeriyor?

İnternet’in her şeyi tehlike. Normal bir kullanıcı için İnternet sınırsız kaynak ve sınırsız tehlike barındıran bir ortam.

6) Hiç underground tarafta yer aldınız mı? Söz kimseye söylemeyeceğiz? 😊

Çok uzun zaman Underground tarafında yer aldım. Türkiye’nin en önemli hacker gruplarında yönetici olarak yer aldım. Vakti zamanında bilişim yasaları yokken bir çok yere girip çıkmışlığımız olmuştur 🙂 Ama tabii bunların içerisinde zarar verici, insanların emeklerini gasp edici şeyler yok. Genellikler bir misyon içerisinde davranıyordum. Ya da kişisel merakımı gidermek için belli networklere giriyordum ( Üniversite gibi ). Bu samimi soruya samimi şekilde cevap vererek vakti zamanının en büyük IRC Serverlerinden DalNet’in kontrolünü komple ele geçirip Administrator olduğumu söyleyebilirim 🙂 Yaş ilerleyip, ekmek parası peşine düşünce bu işleri de bırakıp daha çok profesyonel tarafa geçtim, Gerisini biliyorsunuz. Eğitim ve öğrenmekle geçiyor çalışma hayatımız.

6) Boş zamanlarınızda ne yaparsınız. Örneğin takip ettiğiniz diziler var mı? Özellikle yabancı dizi tavsiyeniz var mı?

Dizi izliyorum son zamanlarda.. Özellikle Mr.Robot ile başlayan bir teknoloji dizisi akımı oldu, ona bende kapıldım. BlackMirror ile devam ettim dizilere. Bu aralar yine NetFlix’deki underground hack içeren dizilere takılıyorum. Boş vakitlerimi fotoğraf çekerek, doğa yürüyüşü yaparak ve arabamla ilgilenerek geçiriyorum.

Saygılarımla.

Onur OKTAY
Cyber Security Consultant
System & Network Administrator
Blog: www.onuroktay.com
Twitter: @onuroktay

About The Author

Reply