Windows Server’da Özellik Güncellemesi

In place olarak da bilinen Yerinde Özellik Güncellemesi, ayarlarınızı, sunucu rollerinizi(Dosya, veritabanı, web, e-posta, uygulama, DNS, ağ ve sanal sunucular b.) ve verilerinizi olduğu gibi korurken eski bir işletim sisteminden daha yeni bir işletim sistemine geçmenize olanak tanır. Bu makale, Özellik Güncelleştirmesi’ni kullanarak Windows Server’ın daha sonraki bir sürümüne nasıl geçeceğinizi öğretir.

Önkoşullar

Yükseltmeye başlamadan önce aşağıdaki önkoşulları yerine getirilmelidir:

  • Windows Server’ın hangi sürümüne güncelleştirileceğini belirleyin .
  • Geçerli bir ürün anahtarınız ve etkinleştirme yönteminiz olduğundan emin olun. Anahtarlar ve yöntemler, Windows Server ortamını aldığınız dağıtım kanalına (örneğin, Ticari Lisanslama programı, Perakende Satış veya Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM)) bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
  • Yükseltmek istediğiniz Windows Server sürümüne ait kurulum ortamına sahip olmanız gerekir. Windows Server’ın hedef sürümüne yönelik kurulum ortamı, OEM, Perakende, Visual Studio Abonelikleri ve Toplu Lisanslama Hizmet Merkezi (VLSC) kanallarından edinilebilir.
  • Dosyaları USB flash sürücü veya ağ konumu gibi bilgisayarınızdan uzakta depolayacak bir konuma sahip olun.
  • Windows Server’da yükseltme ve rolleri ve özellikleri geçirme konusunu inceleyin .
  • Microsoft sunucu uygulamaları uyumluluğunu gözden geçirin.
  • Üçüncü taraf uygulama satıcısının destek gereksinimlerini inceleyin.
  • Bilgisayarınızın tam yedeğini alın. Buna işletim sistemi, uygulamalar, veriler ve sunucuda çalışan tüm sanal makineler (VM’ler) dahildir. Windows Server Yedekleme’yi veya üçüncü taraf bir yedekleme çözümünü kullanabilirsiniz.

Tanılama bilgilerini topla

Özellik Güncellemesinin başarısız olması durumunda tanılama ve sorun giderme amacıyla cihazlarınızdan bazı bilgiler toplamanız önerilir. Ayrıca, cihazınıza erişemeseniz bile bilgileri ulaşabileceğiniz bir yerde saklamanızı da önenilmektedir. Bilgilerinizi toplamak için:

  1. Yükseltilmiş bir PowerShell istemi açın, geçerli dizininizi not edin ve aşağıdaki komutları çalıştırın.

Get -ComputerInfo -Property WindowsBuildLabEx, WindowsEditoionId | Out-File FilePath .\computerinfo.txt
systeminfo.exe | Out-File -FilePath systeminfo.txt
ipconfig /all Out-File -FilePath ipconfig.txt

NOT: Get-ComputerInfoPowerShell 5,1 veya üstünü gerektirir. Windows Server sürümünüz Powershell’i içermiyorsa bu bilgiyi kayıt defterinde bulabilirsiniz. Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni açın, HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion anahtarına gidin ve ardından Windows Server BuildLabEx ve EditionID değerlerini kopyalayıp yapıştırın.

  1. Dosya Gezgini’ni kullanarak not ettiğiniz dizine gidin ve dosyaları bir USB flash sürücüye veya bilgisayarınızın dışındaki ağ konumuna kopyalayın.

Windows Server ile ilgili tüm bilgilerinizi topladıktan sonra sunucu işletim sisteminizi, uygulamalarınızı ve VM’lerinizi yedeklemenizi öneririz. Ayrıca sunucuda çalışmakta olan tüm VM’leri kapatmanız, hızlı geçiş yapmanız veya canlı geçiş yapmanız gerekir. Özellik Güncellemesi sırasında herhangi bir VM’yi çalıştıramazsınız.

Özellik Güncellemesini Gerçekleşme

Artık önkoşullarınızı tamamladığınıza ve tanılama bilgilerini topladığınıza göre Özellik Güncellemesini gerçekleştirmeye hazırsınız. Bu bölümde, Özellik Güncelleştirmesi ayarlarını seçmek için Windows Server Kurulumu’nu kullanacaksınız. Windows Server Kurulumu, Windows Server sürümünüzü güncellemek için bu ayarları kullanır; bu sırada bilgisayarınız birkaç kez yeniden başlatılır.

 

Özellik Güncellemesini gerçekleştirmek için:

  1. Dosya Gezgini’ni kullanarak Windows Server Kurulum ortamına gidin. Daha sonra setup.exe’yi açın
  2. Varsayılan olarak kurulum, yüklemeye ilişkin güncellemeleri otomatik olarak indirir. Varsayılan ayarlar sizin için uygunsa devam etmek için İleri’yi seçin .Kurulumun güncellemeleri otomatik olarak indirmesini istemiyorsanız Kurulumun güncellemeleri indirme şeklini değiştirin seçeneğini seçin , ortamınıza uygun seçeneği belirleyin ve ardından İleri’yi seçin .
  3. İstenirse ürün anahtarınızı girin ve ardından İleri ‘yi seçin .
  4. Yüklemek istediğiniz Windows Server sürümünü seçin ve ardından İleri’yi seçin .
  5. Geçerli bildirimleri ve lisans koşullarını inceleyin. Şartları kabul ediyorsanız Kabul Et’i seçin .
  6. Özellik Güncellemesi yapmayı seçmek için Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla’yı seçin ve ardından İleri’yi seçin .
  7. Kurulum cihazınızı analiz etmeyi tamamladıktan sonra Kuruluma hazır ekranını görüntüler. Özellik Güncellemesine devam etmek için Yükle öğesini seçin .

Özellik Güncellemesi başlar ve bir ilerleme çubuğu görmelisiniz. Özellik Güncellemesi tamamlandıktan sonra sunucunuz yeniden başlatılır.

Özellik Güncellemenizin Başarılı Olup Olmadığı Kontrol Edilmesi

Windows Server’a Özellik Güncellemesi yapıldıktan sonra Özellik Güncellemesinin başarılı olduğundan emin olmalısınız. Özellik Güncellemenizin başarılı olduğundan emin olmak için:

  1. Yükseltilmiş bir PowerShell istemi açın ve sürümün ve sürümün kurulum sırasında seçtiğiniz medya ve değerlerle eşleştiğini doğrulamak için aşağıdaki komutu çalıştırın.

Get –ComputerInfo –Property WindowsProductName

 

  1. Tüm uygulamalarınızın çalıştığından ve uygulamalara olan istemci bağlantılarınızın başarılı olduğundan emin olmalısınız.

About The Author

Reply