Siber Saldırgan Tipleri

Siber saldırganların kimi ün yapmak, kimi para kazanmak kimi de belirli motivasyonlarla saldırı gerçekleştirse de büyük çoğunluğu maddi amaçlarla bu işi yaparlar. Şimdi bakalım siber saldırganlar kaç türe ayrılıyor ve her birinin özellikleri neler.

 

Amatörler: Script Kiddies de denen bu grup genelde İnternet’den buldukları hazır araçlar ile saldırı düzenlemeye çalışır. Network, kodlama, işletim sistemi gibi konularda ya az ya da hiç bilgi sahibi değillerdir. Bir çoğu meraktan bu işi yaparken bir kısmı da web sitelerine izinsiz giriş yapıp ana sayfalarına takma adlarını (nick name) yazarak ün yapmak derdindedir. Her ne kadar hazır araçları kullansalar da  yaptıkları zarar verici sonuçlar doğurabilir.

 

Hackerlar: Çeşitli motivasyonlarla bilgisayar sistemlerine sızmaya çalışan beyaz, gri ve siyah şapkalı olarak adlandırılan benim genelde siber korsan olarak adlandırdığım gruptur. Network, kodlama, işletim sistemleri vb. birçok konuda yeterli bilgiye sahip ve bu bilgilerini eğer iyi niyetle ve sistemlerin zafiyetlerini tespit etmek amaçlı kullanıyorlarsa beyaz şapkalı, bilgilerini kötü niyetle kullanıp bir çıkar amaçlıyorlarsa siyah şapkalı, bu ikisinin ortasında bir yerde iseler örneğin Mr.Robot dizisindeki Eliot ya da Matrix filmindeki Neo gibi gündüz iş yerinde  beyaz şapka eve gidince siyah şapka takan tiplere ise gri şapkalı hacker denmektedir. Gri şapkalı hackerlar sistemlerde buldukları açıkları sisteme hiç bir zarar vermeden ve bilgilerini çalmadan  sistem yöneticilerine haber vererek bu iyi niyetleri karşılığında çeşitli maddi ödüller kazanabilirler.

 

Organize Gruplar: Bu grupta siber suçlular, hacktivistler, teröristler ve devlet destekli bilgisayar korsanları bulunur. Siber suçlular genellikle kontrol, güç ve zenginlik odaklı profesyonel suçlu gruplarıdır. Suçlular son derece sofistike ve organize olmuşlar ve siber suçları diğer suçlulara da hizmet olarak sunabilirler. Hacktivistler, kendileri için önemli olan konularda farkındalık yaratmak için politik açıklamalar yaparlar. Devlet destekli saldırganlar hükümeti adına istihbarat toplar ya da sabotaj yaparlar. Bu saldırganlar genellikle yüksek eğitimlidir ve iyi finanse edilirler ve saldırıları hükümetlerine faydalı olan belirli hedeflere odaklanır.

About The Author

Reply