Fidye Yazılımları İkiye Katlandı

Kaspersky araştırmacıları bu senenin ikinci çeyreğinde fidye programı sürümlerinin bir evvelki seneye göre iki kat arttığını açıkladı.

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre, şirketin araştırmacıları bu senenin ikinci çeyreğinde 16 bin 17 adet yeni fidye programı sürümü belirledi. Yazılımların miktarı geride bıraktığımız senenin aynı devresine (7 bin 620) göre iki kat arttı. Kaspersky’nin “2019 2. Çeyrek BT Tehdit Gelişim Raporu”nda ilaveten bu dönemde 230 binden çok bireyin atağa uğradığı da belirtildi.

Basit ve etkili yapılarıyla fidye programları hem şahıslara hem de kurumlara yönelik hücumlarda başarılı olabiliyor. Bu Truva atları kullanıcının bilgisayarındaki dosyalarını şifreliyor ve bunları kurtarmak amacıyla fidye talep ediyor. Zararlı sürümlerin ve yeni ailelerin sayısındaki artış suç hareketlerinin yoğunlaşmaya başladığını gösteriyor.

2019’un ikinci çeyreğindeki ataklarda en çok kullanılan fidye programı ailesi ise WannaCry (vakaların yüzde 23,4’ü) oldu. Microsoft, bu fidye programının yararlandığı açığı kapatan yamayı iki sene evvelce bütün dünyayı etkileyen atakların iki ay evvelinde yayınlamış olsa da bu program halen kullanılmaya devam ediyor. Bir başka büyük tehdit ise yüzde 13,8 oranla Gandcrab oldu. GandCrab’ın geliştiricileri programın, ikinci çeyreğin yarısından itibaren dağıtılmayacağını açıklasa da bu orana ulaşıldı.

En çok atak Bangladeş, Özbekistan ve Mozambik’e yapıldı

Yılın ikinci çeyreğinde bu şekilde çok sayıda hücum denemesi gerçekleşti. Kaspersky açıklamasına göre bu dönemde 232 bin 292 tekil kullanıcı atağa uğradı. Bu sayı, geride bıraktığımız senenin ikinci çeyreğinden (158 bin 921) yüzde 46 daha çok. Saldırıya uğrayan kullanıcı seviyesi en yüksek ülkeler Bangladeş (yüzde 9), Özbekistan (yüzde 6) ve Mozambik (yüzde 4) oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Araştırmacısı Fedor Sinitsyn, Gandcrab ailesi Haziran başında ortadan kalkmış olsa da bu çeyrekte yeni fidye programı sürümlerinin sayısında artış gözlemlediklerini belirtti.

GandCrab’ın uzun zamandır siber suçluların en sık kullandığı şifreleyiciler arasında yer aldığını bildiren Sinitsyn, şunları kaydetti:

“Tespit ettiğimiz en yaygın fidye programları listesinin başında 18 aydan uzun bir zaman kalan bu aile şimdi gerilese de istatistiklerinde bir farklılık yaşanmadı. Bunun dışında sık görülen çok sayıda Truva atı da bulunuyor. GandCrab, fidye programlarının ne kadar etkili olabileceğine dair güzel bir örnek. Bu programı geliştirenler, kurbanlarından mühim miktarda para kazandıktan sonra hareketlerini durdurduğunu açıkladı.

GandCrab’ın konumunu yeni tehditlerin alacağını düşünüyoruz. Herkese program güncellemelerini derli toplu olarak kurmalarını ve güvenilir bir güvenlik çözümünü tercih etmelerini öneriyoruz.”

“Yedeklerinizi bulutta saklayın”

Kaspersky, zararlı program bulaşması tehlikesini azaltmak amacıyla bireysel kullanıcılara şunları öneriyor:

“Yeni açıkları ortadan kaldırmak amacıyla işletim sisteminizi her vakit güncelleyin ve güncel veri tabanlarına sahip dayanıklı bir güvenlik çözümü kullanın. Dosyalarınız şifreleyici zararlı programlarla şifrelendiyse fidyeyi ödemeyin. Ödeme gerçekleştirme sadece siber suçluların cesaretlenip daha çok bireyi etkilemesine yol açar ve bu amaçla internette bir şifre çözücü bulmak daha iyi bir tercihtir.

Her an dosyalarınızın güncel yedek kopyalarını alın. Bu şekilde, dosyalarınız kaybolduğunda (zararlı program ya da bozulan aygıt yüzünden) kurtarabilirsiniz. Daha çok güvenlik amacıyla yedekleri sadece aygıtlarda değil bulutta da saklayın.”

About The Author

Reply