Google’a 170 Milyon $ Ceza

Google’ın, FTC’nin (Federal Trade Commission) YouTube’la ilgili soruşturmasında video akışı hizmetini kullanan çocukların yasa dışı izlenmesi ve hedeflenmesi ile ilgili iddialarını çözmek için 170 milyon dolar ödeme yapmayı kabul ettiği bildirildi.

Yetkililer, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve New York eyaleti Başsavcısı ile yapılan anlaşmanın, 1998 federal yasası olan Çocuk Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası’nı içeren bir davada en büyük miktar olduğunu belirtti.

Yetkililer, YouTube’un 13 yaşın altındaki çocuklarda gösterilecek reklamlarda kullanılabilecek kişisel bilgileri toplamadan önce ebeveyn izni almak için çocuklara yönelik web sitelerinin ve çevrimiçi hizmetlerin gerektirdiği kanunları ihlal ettiğini söyledi.

FTC’ye göre, şirket kendisini çocuklar için bir pazar yeri olarak sundu ve oyuncakçılara ve genç izleyicilerle iletişim kurmak isteyenlere reklam satarak fayda sağladı.

FTC başkanı Joe Simons, çözümün “YouTube ve Google’ın çocuklara yönelik içeriğin varlığına göz yummasını engellediğini” söyledi.

Simons, anlaşmanın Google’ı, üçüncü taraf içerik oluşturucularının ihlallerine karşı sorumlu tuttuğunu ve platformun videoların çocuklara yönelik olduğunu bilmesini gerektiren federal yasaların ötesine geçtiğini söyledi.

İş uygulamalarında değişiklik 

New York genel avukatı Letitia James, anlaşmanın para cezalarına ek olarak YouTube’un iş uygulamalarında “büyük reformlar” yapılmasını gerektirdiğini söyledi.

James, “Google ve YouTube bilerek ve yasadışı olarak izledi ve reklamları yayınlamaya devam etmek için küçük çocuklara yönelik reklamlar sundular” dedi.

YouTube, anlaşma kapsamında çocukların içeriğini işleme biçimini nasıl değiştireceğini açıkladı.

YouTube’un şefi Susan Wojcicki yaptığı açıklamada, “YouTube’daki çocukların içeriğini, kullanıcının yaşı ne olursa olsun, bir çocuktan geliyormuş gibi verileri ele alacağız.” dedi.

 “Bu, veri toplama ve çocuklar için hazırlanan videolarda yalnızca bu hizmetin çalışmasını desteklemek için neyin gerekli olduğu konusunda kullanacağımız anlamına gelir. Ayrıca, bu içeriğe kişiselleştirilmiş reklamlar sunmayı da durduracağız ve bazı özellikler artık kullanılamayacak. Yorumlar ve bildirimler gibi. “

– ‘Yetersiz’ çözümler –

Federal bir mahkeme tarafından onaylanması gereken çözüm, FTC’nin 136 milyon dolar almasını ve New York’un kalan 34 milyon doları almasını ön görüyor.

Anlaşma, FTC üyelerinin 3-2 oyu ile onaylandı ve iki Demokrat daha sert cezalar istedi.

Demokrat üye Rohit Chopra, “Anlaşılan Facebook uzlaşmasındaki aynı hataların çoğunu tekrarlanıyor: bireysel sorumluluk yok, şirketin mali teşviklerini ele almak için yeterli çözüm bulunmuyor ve şirketin hala kanunsuzluktan kâr etmesine izin veren bir para cezası bu” dedi.

Geçen yıl YouTube aleyhinde şikayetçi olan aktivistler de anlaşmanın yetersiz kaldığını söyledi.

Şikayetçi gruplardan biri olan Dijital Demokrasi Merkezi’nden Jeff Chester, “FTC’nin Google’ı nihayet YouTube’daki çocukları hedef almadığı konusunda uzun süredir  söylediği yalanıyla yüzleşmeye zorladığı için memnun olduk.” dedi.

Chester, “170 milyon dolar para cezası” sadece bir tokat ve “siyasi olarak güçlü bir şirketseniz, yasaları çiğnerken hiçbir ciddi finansal sonuçtan korkmanıza gerek kalmayacağına dair bir işaret veriyor” dedi.

About The Author

Reply