Saldırganlar 5.3 Milyon $ Fidye Talep Etti

  • Bir grup hacker, Temmuz ayında Massachusetts’teki New Bedfor şehirinin BT ağını ihlal etti ve 5.3 milyon dolarlık bir fidye talep etti.
  • Bu saldırının detayları 4 Eylül’de New Bedford Belediye Başkanı Jon Mitchell tarafından açıklandı.

New Bedford’da birçok bilgisayarı devre dışı bırakan saldırının ardından, olayın arkasındaki hacker grubu 5.3 milyon dolarlık fidye talep etti. Bu fidye, bu siber saldırı tarafından şifrelenmiş dosyaların kilidini açmak için şifre çözme anahtarı karşılığında talep edildi.

Ne oldu?

  • 4 Temmuz ve 5 Temmuz arasındaki gece, New Bedford’un BT ağına giren bir hacker grubu Ryuk adında bir tür fidye yazılımı bulaştırdı. Ryuk’un finansal zorbalık amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.
  • Bu fidye yazılımı 158 sistemde depolanan verileri şehir yöneticilerinin erişimine engellemek için şifreledi. Saldırı gece gerçekleştiğinden, birçok şehir sistemi kapatılmıştı ve fidye yazılımı tüm ağa bulaşmadı.
  • Saldırı, ertesi sabah kentin BT personeli tarafından fark edildi ve virüslü sistemlerin bağlantısı hemen kesildi. Daha sonra şehir yetkilileri,  şifre çözme anahtarı karşılığında 5,3 milyon dolar tutarında Bitcoin fidye ödemesi talep eden hacker grubuna ulaştı.

Bu saldırının niteliği, belediye başkanı Mitchell’in bir basın toplantısında konuştuğu 4 Eylül’e kadar açıklanmadı .

Şehir nasıl tepki verdi?

Şehir kaynak yetersizliği nedeniyle ödeme yapmadı. Eğer New Bedford bu fidyeyi ödemiş olsaydı, bugüne kadar yapılan en büyük ransomware ödemesi olarak tarihe geçecekti. Şehir, diğer belediyelerin son zamanlarda fidye olarak ödediği değer olan 400.000 dolar tutarında bir ödeme teklifi yaptı. Saldırganlar teklifi reddetti ve şehir verilerini yedeklerden geri almaya karar verdi.

New Bedford’un BT departmanı sunucu ağını tamamen yeniden yapılandırdı, uygulamaları geri yükledi ve etkilenen iş istasyonlarını değiştirdi. Şehrin sigorta şirketi, geri kazanım süreci için gerekli parasal katkıyı yaptı.

About The Author

Reply