ABD Edward Snowden’e Neden Dava Açtı?

ABD Adalet Bakanlığı, eski CIA çalışanı ve Ulusal Güvenlik Ajansı yüklenicisinin yeni kitabından kazanç sağlamasını önlemek amacıyla Edward Snowden aleyhine dava açtı.

ABD hükümetinin kitlesel izleme programı hakkında bilgi sızdırdıktan sonra Rusya’da yaşayan Snowden aleyhindeki sivil dava, onu CIA ve NSA ile imzaladığı gizlilik anlaşmalarını ihlal etmekle suçluyor.

Dava, Snowden’ın salı günü satışa sunulan “Permanent Record-Kalıcı Kayıt” adlı kitabını yayın öncesi inceleme için önce ajansa (NSA) gönderilmeden yayınladığını söylüyor.

Adalet Bakanlığı, yaptığı açıklamada, yayını engellemeye çalışmadığını, ancak casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Snowden tarafından kazanılan kitap gelirlerini almak istediğini belirtti.

Adalet Bakanlığı, kitabın yayıncısı Macmillan Publishers’dan, “Snowden’e para aktarılmamasını sağlamak için” davayı açtı.

Başsavcı yardımcısı Jody Hunt, “Edward Snowden, CIA tarafından istihdam edildiğinde ve NSA yüklenicisi olarak anlaşmalar imzaladığında ABD’ye üstlendiği yükümlülüğü ihlal etti” dedi.

Hunt, “ABD’nin hassas ulusal güvenlik bilgilerini koruma kabiliyeti, çalışanların ve yüklenicilerin ifşa etmeme anlaşmalarına uymalarına bağlıdır” dedi.

“Bireylerin, yayın öncesi inceleme yükümlülüklerine uymadan, ABD’nin pahasına zenginleşmelerine izin vermeyeceğiz.”

Davanın açıldığı Virginia Doğu Bölgesi’nin ABD’li avukatı G. Zachary Terwilliger, davanın amacının “Edward Snowden’ın kendisine verilen güveni ihlal ederek hiçbir maddi fayda elde etmemesini sağlamak” olduğunu söyledi.

Terwilliger, “İstihbarat bilgisi ulusumuzu korumalı, kişisel kar sağlamamalı” dedi.

Suçlu bulunduğu takdirde on yıllarca hapse girebilecek olan Snowden, Pazartesi günü “CBS This Morning” gazetesine verdiği röportajda, adil bir şekilde yargılanacaksa eve dönmek istediğini söyledi.

Snowden, 11 Eylül’den sonra ABD hükümetinin gözetiminin kapsamını ortaya çıkaran binlerce gizli belgeyi 2013 yılında basına sızdırdığından beri Rusya’da yaşıyor.

Editörün Notu: Snowden’in hayatını anlatan filmi mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.

snowden

About The Author

Reply