Casus Yazılımların Bulaşmasını Nasıl Engellersiniz?

Casus yazılım, sizden habersiz bilgisayarınıza bulaşan  ve İnternet tarayıcı ana sayfanızı değiştiren ayrıca arama sonuçlarınızı değiştirerek İnternet tarayıcınızın ayarlarını bozan malware türüdür. Ayarlarınızı başlangıçta yapılandırdığınız şekle geri dönüştürseniz bile, bilgisayarınızı her başlattığınızda casus yazılım tarayıcı ayarlarınızı geriye döndürür. Ayrıca, ziyaret ettiğiniz web siteleriyle ilgisiz istenmeyen pop-up reklamlar açılabilir.

Spyware yani casus yazlım , bilgisayarınıza keylogger yükleyebilir ve  her türlü hesaplarınıza giriş yapmaya çalıştığınızda tuş vuruşlarınızı kaydederek, kullanıcı adlarınızı ve parolalarınızı bilgisayar korsanlarına gönderebilir.
Casus yazılımların çok tehlikeli  olması ve sisteminize ve kişisel bilgilerinize yapabileceği zarardan dolayı, casus yazılımların sisteminize yerleşmesini önlemek için aşağıdaki tedbirleri almanız kesinlikle önerilir:

Anti-spyware yazılımını indirin ve yükleyin:

 Belki de sisteminize spyware  bulaşmasını önlemedeki en kritik adım, kötü amaçlı yazılım tehditlerinin bilgisayarınıza yüklenmesini engelleyebilecek bir yardımcı programın kurulmasıdır. Çoğu antivirüs uygulaması, casus yazılım da dahil olmak üzere farklı türde kötücül yazılımları tespit etmede etkilidir, ancak tüm casus yazılım varyantlarını algılayamayabilir. Virüsten koruma yazılımına ek olarak, bir casus yazılım önleme çözümüne yatırım yapmanız veya casus yazılım tehditlerine karşı savaşmanıza yardımcı olması için ücretsiz bir yardımcı program indirmeniz gerekir. Anti-spyware yazılımını bilgisayarınıza kurduktan sonra casus yazılım önleme uygulamasını en yeni spyware formlarına ayak uyduracak şekilde güncel tutmaya özen gösterin. Anti-spyware yazılımınızı güncellemeleri düzenli olarak kontrol edecek şekilde yapılandırın.

Webte sörf yaparken dikkatli olun:

Casus yazılımlara karşı en iyi savunma, en başta onu indirmemektir. Kötü amaçlı bir web sitesini ziyaret ettiğinizde casus yazılım sıklıkla bilgisayarınıza yüklenir. Bu nedenle, bilinmeyen kaynaklardan gelen web site bağlantılarına ile dikkatli davranmanız gerekir. Buna ek olarak, yalnızca güvenilir web sitelerinden programları indirmeniz gerekir. İndirmeyi düşündüğünüz bir programdan emin değilseniz, ürünle ilgili incelemeleri analiz ederek daha ileri araştırmalar yapın. Belirli bir programı indirirken, korsan yazılımları indirmediğinizden emin olun. Casus yazılımlar,  genellikle korsan yazılımlarla beraber dağıtılır.

Pop-up’lara dikkat edin :

Kötü amaçlı yazılım, bir açılır pencere açarak bilgisayarınıza casus yazılım yüklemenize neden olabilir. İstenmeyen veya rasgele bir açılır pencere uyarısı görürseniz, açılır pencereyi kapatmak için “Kabul Ediyorum” veya “Tamam” ı tıklatmayın. Bu, aslında bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım yükleyecektir. Bunun yerine, pencereyi kapatmak için açılan pencerede Alt + F4 tuşlarına basın veya köşedeki kırmızı “X” işaretini tıklayın.

İşletim sistemi güncellemeleri ile sisteminizi güncel tutun:

Önemli sistem güncellemeleri, geliştirilmiş güvenlik gibi önemli yararlar sağlar. Tıpkı herhangi bir antivirüs ve anti-spyware yazılımı gibi, işletim sistemi güncellemelerine uymamak PC’nizi en son kötü amaçlı yazılım tehditlerine karşı savunmasız yapacaktır. Casus yazılım tehditlerini önlemek için Windows’daki Otomatik Güncelleştirmeler özelliğini kullandığınızdan ve bilgisayarınızın Microsoft güvenlik güncelleştirmelerini otomatik olarak aldığından emin olun.

Bilgisayarınızda yüklü olan yazılımlara yamaları uygulayın:

Microsoft Office yazılımı, Adobe ürünleri ve Java gibi tüm yazılım uygulamalarınıza en son yamaları yüklediğinizden emin olun. Bu satıcılar genellikle casus yazılımlar gibi kötü amaçlı yazılımları dağıtmak için siber suçlular tarafından kullanılabilen güvenlik açıklarını gidermek için ürünleriyle ilgili yazılım yamalarını(güncelleme) yayınlanmaktadırlar.

Tarayıcınızın ayarlarını güçlendirin :

Güncellenmiş web tarayıcıları , casus yazılımlara karşı çeşitli savunma adımları atarak sömürüyü önlemeye yardımcı olabilir. Çoğu web tarayıcısı sizi yürütülebilir programlarda uyaracak ve güvenli bir hareket önerisinde bulunacaktır. Güncellenmiş bir web tarayıcısına ek olarak, tarayıcınızı düzgün bir şekilde yapılandırdığınızdan ve Java, Flash ve Adobe ürünleri de dahil olmak üzere tüm eklentilerinizin güncellendiğinden emin olun.

Güvenlik duvarınızı etkinleştirin:

Güvenlik duvarları ağı izleyerek casus yazılımların sisteminize bulaşmasını engelleyebilecek şüpheli trafiği engelleme yeteneğine sahiptir. Windows 10 kullanıyorsanız mutlaka Windows Defender Güvenlik Merkezinden güvenlik duvarının etkinleştirilmiş olduğuna emin olun.


Bu adımları izleyerek, casus yazılımların bulaşma şansınızı önemli ölçüde azaltırsınız. Buna ek olarak, bu adımlar sizi yüksek riskli diğer zararlı yazılım tehditlerine karşı da koruyacaktır .

About The Author

Reply