İnternette Hiçbir Şey Anonim Değildir

ANONİM NEDİR?

Anonim bilinmeyendir. Yapılan bir eylemin kimin tarafından gerçekleştirildiği bilinmediği durumlara da eylemi gerçekleştiren kişi anonim sıfatını alır.

İNTERNETTE ANONİMLİK NEDİR?

İnternet üzerinde anonim olmak teknik olarak imkansızdır. Bağlantı protokolleri sonucu yapılan bir eylem kayıt altına alınabilmekte ve kişinin sanal kimliği sayılan IP adresi üzerinden eylemin sorumlusu bulunabilmektedir. Günümüzde asıl kişiye ait IP adresinin bulunması belirli yöntemler ile kısmen engellenebiliyor. Bir web sitesine eriştiğinizde IP adresininz kayıt altına alınır, bu kayıt alma işlemi bir suç işlenmesi durumunda, suçu işleyen kişiye ulaşmayı sağlar. Hacker’lar kullandıkları birçok yöntem ile izlerini olabildiğince yok etmektedir ama unutulmamalıdır ki nihayi anonimlik olanaksızdır. Deep Web ağına erişimi sağlayan araçlardan biri olan Tor Browser birçok kişiyi birbirine bağlayan bir ağ oluşturmakta ve kişiyi neredeyse anonim biri haline getirmektedir. Tor Browser ile yapılan işlemler de bile suçluların bulunduğu bilinmektedir. İzler doğru şekilde takip edildiğinde benim diyen Hacker bile bulunabilir.

Sitemizin üniversite öğrencisi gönüllü editörlerine bir kahve ısmarlar mısınız?

IP ADRESİNDEN BENİ NASIL BULDULAR?

İnternet ücretsiz bir oluşumdur, bilgisayarlardan oluşan bu ağ veri aktarımı temeline dayanır ve herhangi bir merkezi yoktur. Bir merkezi olmasa bile çok büyük şirketler ve devletler tarafından kontrol edilebilmektedir. Bu gün İnternet Servis Sağlayıcıları bizlere internette sörf yapabilme olanağı sağlıyor. Ödenen ufak bir ücret karşılığı ikamet adresine bir kablo bağlantısı yapılır, müşterinin bilgileri ile erişim sağlayabileceği bir yapı oluşturulur. Yapılan işlemler sonucunda kullanıcı internete çıkabilir, bu internete erişim aşamasında İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından değişken veya sabit olmak üzere iki farklı türde IP(internet protokol) ataması yapılır. Yapılan atama işlemi sonucu müşterinin yaptığı işlemler verilen IP adresi ile kayıt altına alınır. Kullanıcı bir web sitesine erişmek istediğinde o anki IP adresi ve yaptığı işlem kayıt altına alınır. Bir suç işlenmesi durumunda suçun işlendiği adres üzerinde de aynı zamanda kayıt işlemi gerçekleştirildiği için soruşturma sonrası eşleşen IP adresi bilgisiyle, ilgili İnternet Servis Sağlayıcısına başvuruda bulunarak kullanıcı bilgileri(isim soyisim,adres…) temin edilir. Bu aşamadan sonra kullanıcı tespit edilmiş olunur.

IP ADRESİ NASIL GİZLENİYOR?

IP adresleri internet üzerinde gezinirken verilerin kime nasıl gideceğini belirlemenin yanında, yapılan işlemin neye/kime ait olduğunu belirtmek için bir kimliktir.

IP adresleri teknik olarak gizlenemez fakat yapılan bazı işlemler sonucunda IP adresinin tespiti zorlaştırılabilir. VPN(Virtual Private Network), Proxy Server, VPS(Virtual Private Server) gibi protokol ve hizmetlerle bağlantıların köprülenmesi sonucu ana istemcinin(istekte bulunana IP adresi) tespiti ancak bu köprülemelerin çözülmesi ile tespit edilebilmektedir.

Günümüzde birçok Vpn servisi sağlayan şirket/firma bulunmaktadır, birçok ülkenin kanunları gereği bu hizmeti sağlayan kurumlar bağlantı yapan IP adresi(istemci) bilgilerini kayıt altına almak zorundadır. Kayıt altına alınan IP sonucunda Vpn hizmeti/servisi sağlayan kurumun sağladığı vpn adresleri üzerinden bir suç işlendiğinde kurumdan bağlantı yapan ve istekte bulunana kullanıcının gerçek IP adresi istenir(Mahkeme yoluyla). Elde edilen IP adresi bağlantılı Internet Servis Sağlayıcısının verdiği bilgilerle de suçlunun yakalanmasını sağlar.

Maalesef herşey bu kadar basit olmuyor, bazı ülkeler tamamen özgürlük mottosu üzerine kurulu olmasının sonucu IP adreslerini kayıt altında tutmuyor, bazıları ise diplomatik çekişmeler ve anlaşmasızlıklar sonucu bilgi vermeyi reddediyor.

Hepsinden öte iyi derecede bir Hacker kendine ulaşacak yolu maximum zorluğa çıkarır. Birbiri arasında bilgi alışverisi olmayan, Log tutmayan gibi parametreleri içeren ağlar kurarak kendisine ulaşım yolunu uzatarak tespit edilme süresinİ yıllar bazına çekmektedir.

Hepsi bununla bitmeyeceği gibi hacker wifi gibi kablosuz bağlantılar aracılığıyla başka kişilerin bağlantıları üzerinden(internet kafe, havalimanı, okul, kafe…) internete çıkarak tespitini çok daha zor kılıyor.

Deep Web gibi normal yollarla erişilemeyecek olunan ağlara erişimi sağlayan Tor(Soğan) Protokolü kullanılarak da bağlantılar tamamen kopleks hale getirilerek tespit nihayi negatifliğe ulaştırılmak amaçlanmaktadır.

Tüm bu önlemlere rağmen çok ufak dikkatsizlikler sonucu, en büyük hacker’lar bile paçayı ele vermektedir. Her işlemden önce dikkat.

Günümüzde birçok yöntem bulunmaktadır anonimliği arttırmak adına ama hiçbiri mutlak anonimlik sağlayamaz çünkü birileri seni tanıyor.

Sitemizin üniversite öğrencisi gönüllü editörlerine bir kahve ısmarlar mısınız?

Yaptığı tüm işlemleri internet kafeler üzerinden gerçekleştiren lakabı evsiz hacker olan birisi bile aldığı önlemlere rağmen yakalanmıştır.

Unutmayın her zaman sizden daha güçlü biri var olacaktır, bir anlığına da olsa en güçlü olabilirsin ama bu sonsuza dek sürmez.

About The Author

One Response

  1. AZAT MG 28 Kasım 2020 Yanıtla

Reply