ProtonMail Sansürü Engelleyen Çözümleri Duyurdu

Gizlilik odaklı hizmet sağlayıcısı Proton Technologies, hükümetlerin veya ISP’lerin hizmetlerini engellemeye çalıştığı senaryolarda bile e-posta ve VPN uygulamalarının erişilebilir olmaya devam etmesini sağlamak için yeni bir sistem kullanıyor.

Kullanıcıların kişisel bilgilerini güvende tutmalarına odaklanan şirketin şifreli hizmetleri ProtonMail, ProtonVPN, ProtonCalendar (beta sürümünde) ve ProtonDrive (geliştirilme aşamasında), kullanıcılar hakkında casusluğunu zorlaştırıyor ve bazı ülkeler geçmişte bu hizmetleri engellemeye çalışmıştı. Örneğin Rusya geçtiğimiz aylarda ProtonMail ve ProtonVPN hizmetlerini siber korsanlar kullanıyor gerekçesi ile engellemişti. Ama işin aslı Rusya’nın kişisel bilgileri istemesine rağmen Proton Technologies’in bu bilgileri vermemiş olmasıydı.

Şirket, önümüzdeki haftalarda tüm ProtonMail ve ProtonVPN mobil ve masaüstü uygulamalarında yeni bir alternatif yönlendirme özelliğinin kullanıma sunulacağını açıkladı .

Yeni sistem, Proton sunucularına ağ bağlantılarını farklı şekilde yönlendirerek belirli türdeki bloklardan kaçınmaya çalışır. Özellik otomatik olarak,  yalnızca kullanıcının sansürlendiğini belirlediğinde devreye girer ve yalnızca şirketin uygulamalarıyla çalışır, ancak web siteleriyle çalışmaz.

Proton açıklamasında “Sansür ve saldırıları büyük ölçüde aşabilmiş olsak da, insanları gözetlemek ve bilgi özgürlüğünü kısıtlamak isteyenlerin bir adım önünde olmamız şart. Alternatif yönlendirme, kullanıcıların hizmetlerimize erişebilmelerini sağlamamıza yardımcı olan ek bir özelliktir ”dedi.

Alternatif yönlendirme Amazon, Cloudflare ve Google gibi şirketlerin de dahil olduğu üçüncü taraf altyapı ve ağların kullanımını içeriyor. Veriler şifreli ve gözetleme konusunda güvenlidir, ancak IP adresleri ve Proton hizmetlerine erişilmesi bu üçüncü taraflar tarafından görülebilir.

Özellik önümüzdeki haftalarda kullanıma sunulduğunda, şirketin uygulamaları sansüre maruz kalabilecek bağlantıları otomatik olarak algılar ve Proton sunucularına erişmek için alternatif yollar dener.

Yöntemin belirli blokları etkili bir şekilde atlaması beklenir, ancak her seferinde başarılı olmayabilir. Şirket, alternatif yönlendirme işleminin yalnızca nadir durumlarda (bildirimde bulunulmadan) kullanılacağını ve isteğe bağlı olduğunu açıklıyor.

Şirket kullanıcılarının yalnızca küçük bir yüzdesi bu özelliğe ihtiyaç duyacaktır, çünkü büyük çoğunluk hizmetlerine serbestçe erişebilmektedir. Ancak, yeni sistem olmadan etkilenen kullanıcılar gelen kutularına erişemez veya VPN’ye bağlanamaz.

Kullanıcılar, kullanmak istemedikleri takdirde ayarlar menüsünde veya uygulamalarında alternatif yönlendirmeyi kapatma seçeneğine sahip olacaklardır. Ancak, Proton hizmetleri engellendiyse, şirket bu özelliği açması konusunda kullanıcıları uyaramaz.

Alternatif yönlendirme işlerini yapmak için, ProtonMail ayrıca TLS şifreleme protokolünü özelleştirerek, sunucuların kimliğini doğrulamak için sertifika yetkililerine güvenmek yerine ortak anahtar sabitleme özelliğini kullanarak özelleştirdi.

“Bizim görüşümüze göre, bu konular çoğu insan için önemli değil, ancak bu konuda endişeleriniz varsa alternatif yönlendirmeyi kapatabilirsiniz. Ancak bu, Proton’u sansürleyen bir ağdaysanız Proton hesabınıza erişemeyeceğiniz anlamına gelebilir. ”

Sansürle mücadele etmek için şirket, Android için ProtonVPN’e daha fazla protokol ekledi ve APK’yı Github’da kullanılabilir hale getirdi, böylece Google Play  engellenmiş olsa bile kullanıcılar indirebilir.

About The Author

Reply