Güvenli Instagram Kullanımı İçin İpuçları

Kaspersky, Instagram’ın doğum gününde hizmeti güvenli bir şekilde kullanmak için ipuçlarını paylaştı.

Instagram bugün 11. yılını kutluyor. Bu süre zarfında şirket, küçük bir fotoğraf paylaşım hizmetinden dünyanın en popüler sosyal ağlarından birine dönüşmeyi başardı. eMarketer verilerine göre Instagram’ın 2021 itibariyle dünya çapında 1.074 milyar kullanıcısı mevcut. Bugün bu kullanıcılar çevrimiçi mağazalara göz atabiliyor, benzer düşünen insanlarla tanışabiliyor, manikür rezervasyonu yaptırabiliyor, hatta hayatlarının aşkıyla tanışabiliyor.

 

Kaspersky uzmanları, her gün dünya çapında Instagram’a erişen kişilerin sayısını da göz önüne alarak kullanıcılara Instagram’dan en keyifli şekilde nasıl yararlanabileceklerini ve kişisel veri güvenliğine yönelik olası risklerden nasıl kaçınabileceklerini hatırlatacak önemli ipuçlarını paylaştı.

 

  1. Siber suçluların kişisel bilgilerinizi ele geçirmesini önlemeye yardımcı olan hesap gizlilik düzeyine dikkat edin. Gönderilerinizin yalnızca onaylanmış takipçiler tarafından görülebilmesi için Instagram hesabınızı gizli hale getirmek iyi bir seçenektir.

 

  1. Güvenli bir seçenek, çevrimiçi ayak izinizi kontrol etmek ve temizlemektir. Örneğin Instagram hesabınızdan ödeme yöntemleriyle ilgili bilgileri kaldırın. Bunu nasıl yapılandıracağınızla ilgili talimatları iOS veya Android uygulamasında bulabilirsiniz. Ek olarak, yabancıların sizinle iletişim kurmasını önlemek için telefon numaranızı da kaldırabilirsiniz.

 

  1. Bir diğer önemli husus kişisel verilerinizin güvenliğini sağlamaktır. Bu, olası veri sızıntılarını önlemeye ve platformla paylaştığınız verilerin kontrolünün sizde kalmasına yardımcı olacaktır. İlk olarak senkronize kişileri kaldırın. Instagram’ın bunları tanıdığınız kişilerin hesaplarını takip etmenizi önermek veya hedefli reklamlar göstermek için kullandığını unutmayın.

 

  1. Bir diğer seçenek de profil bilgilerinize, paylaştığınız resimlere ve videolara, abone listelerinize erişebilecekleri için Instagram hesabınıza bağlı üçüncü parti uygulamaları engellemektir (takipçi bulma, beğenileri sayma vb). Bu tür uygulamaları engelleyerek hesabınızdaki yetkisiz etkinlikleri ortadan kaldırabilir ve veri sızıntısı riskini azaltabilirsiniz.

 

  1. Instagram hesabınız ve diğer hizmetleriniz için aynı şifreyi kullanmayın. Bu şekilde, hesaplarınızdan birinin çalınması durumunda diğerleri etkilenmeyecektir. Uzun ve benzersiz şifreleri ezberlemeyi zor buluyorsanız, bir şifre yöneticisi sadece bir ana şifreyi ezberlemenize yardımcı olabilir.

 

  1. “Güven ama doğrula”, kişisel verileri ve cihazları korumak için en iyi yaklaşımdır. Arkadaşlarınız, meslektaşınız veya hesapları çeşitli şekillerde ele geçirilmiş çevrimiçi oyun arkadaşınız tarafından size kötü amaçlı bağlantılar gönderilebilir. Bu nedenle tıklamadan önce arkadaşınızdan gelen bağlantıyı kontrol etmeyi unutmayın. E-posta mesajı bir bağlantı içeriyorsa, doğru görünüp görünmediğini görmek için tıklamak yerine önce bağlantının üzerine gelin.

 

  1. Özellikle kimlikler, biletler ve faturalar söz konusu olduğunda, herhangi bir taranmış görüntü ve fotoğraf gönderirken çok dikkatli olun. Ayrıca nerede olduğunuzu ve seyahat programınızı kendinize saklamanız da iyi bir fikirdir. Bu bilgi, evden ne zaman uzaklaştığınızı öğrenmek, böylece sizi soymak veya bankacılık kimlik bilgileri gibi hassas verilerinizi çalmak isteyenlerin işine gelecektir.

About The Author

Reply