Microsoft, Windows 11’e Linux Benzeri ‘Sudo’ Komutunu Tanıttı

Microsoft, kullanıcıların yönetici ayrıcalıklarıyla komutları yürütmesine yardımcı olmak amacıyla Windows 11 için Sudo’yu erken önizleme sürümünün bir parçası olarak tanıttığını açıkladı.

 

Microsoft Ürün Müdürü Jordi Adoumie, “Windows için Sudo, kullanıcıların yükseltilmiş komutları doğrudan yükseltilmemiş bir konsol oturumundan çalıştırabilmesinin yeni bir yoludur” dedi.

“Sudo, süper kullanıcı do’nun kısaltması olup, Unix benzeri işletim sistemlerinde kullanıcıların genellikle yükseltilmiş izinlere sahip bir kullanıcının (örneğin yönetici) güvenlik ayrıcalıklarıyla programları çalıştırmasına olanak tanır.”

Bu özellik, Windows 11 derlemeleri 26045 ve sonrası için kullanılabilir. Ayarlar > Sistem > Geliştiriciler İçin bölümüne gidip “Sudo’yu etkinleştir” seçeneğini açık konuma getirerek etkinleştirilebilir.

Windows 11 için Sudo

Windows için Sudo üç seçenek sunar: uygulamaları yeni bir yükseltilmiş konsol penceresinde çalıştırma, yükseltilmiş işlemi geçerli pencerede ancak giriş akışı (stdin) kapalıyken çalıştırma ve satır içi modda çalıştırma.

Yükseltilmemiş bir işlem, aynı konsol pencereleri içindeki yükseltilmiş işleme girdi gönderebilir veya bu yapılandırmadaki mevcut pencerelerdeki çıktıdan bilgi alabilir.

Microsoft ayrıca projeyi GitHub’da açık kaynak olarak kullanıma sunma sürecinde olduğunu belirterek, diğer kullanıcıları girişime katkıda bulunmaya, sorunları bildirmeye ve dosya özellikleri taleplerini iletmeye çağırdı.

About The Author

Reply