Kali Linux Nedir?

Kali, Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Her renkten şapkalı bilgisayar korsanın kullandığı araçları içinde barındırır. Ofansif (saldırı) amaçlı kullanımının yanında penetrasyon (sızma ) testleri yapan siber güvenlik profesyonelleri ve adli bilişim uzmanlarının da kullandığı bir dağıtımdır. Popüler BackTrack dağıtımının devamı niteliğindedir. Kitabımızda bilgi toplama, zafiyet tespiti, zafiyetlerin sömürülmesi ve yetki yükseltmesi gibi penetrasyon testlerinin temellerini de kapsayan Kali ile gelen araçların kullanımı anlatılmıştır. Kitabımızda Kali’nin 2017.1 sürümü kullanılmıştır.

Kali açık kaynaklı bir dağıtım olmasının yanında paket dağıtım repository (depo) sayısı sınırlı tutulmuştur. Böylelikle güvenlik sağlamanın yanında Kali ile gelen araçlar arasında uyum sağlanmıştır. Bazı kullanıcıların resmi olmayan depo listelerini eklediklerinde Kali kurulumlarını bozdukları görülmüştür.

Kali’deki bir çok araç root erişimi gerektirdiği için varsayılan olarak root kullanıcısı (sistem üzerinde tüm yetkilere sahip kullanıcı) ile gelir. Kali sabit diske kurulabilir, Live olarak USB bellekten çalıştırılabilir ya da test ve eğitim amaçlı sanal makineye kurulum yapılabilir.

 

About The Author

Reply