Facebook’tan Troll Operasyonu

Sosyal medya platformu Facebook, Suudi hükümetiyle bağlantısı tespit edilen gizli hesapları kaldırdı.

Suudi Arabistan hükümeti adına “gizli etki” kampanyası yürüten bir grubu tespit eden Facebook, bu hesapların Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ekonomik ve sosyal reform planları ile Suudi askerlerinin Yemen’deki başarılarını övdüğü; Türkiye, İran ve Katar gibi komşu ülkelere dair ise sıklıkla eleştiriler getirildiği bilgisini paylaştı.

Diğer yandan Facebook, ilgili grup ya da kişilerin isimlerini açıklamadı.

Facebook Siber Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher blog sayfası üstünden: “Bu tür etkinlikleri saptamak ve durdurmak için sürekli çalışmaktayız, çünkü hizmetlerimizin insanları yönlendirmek için kullanılmasını istemiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Gleicher bunun yanında, kullanıcıların IP adresleri ve e-postaları üstünden yapmış oldukları araştırmalarda, bazı Suudi sayfalarının “yerel haber sitesi görünümü altında Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki insanları hedef aldığına” yer verdi.

“Sahte hesaplar üstünden 100 bin dolar tutarında reklam verildi”

Yapılan açıklamalarda, Suudi hükümeti lehine oluşturulan sahte hesap ve sayfalar üstünden Facebook ve Instagram’da 100 bin dolar tutarından fazla reklam verildiği ifade edildi.

Diğer yandan Gleicher, söz konusu gruba ait 144 Facebook sayfasını, 5 Facebook grubunu, 217 Facebook ve 31 Instagram hesabını kapattıklarını belirtti.

Gleicher bunun yanında, “Bu sayfaları ve hesapları paylaştıkları içeriklere göre değil, davranışlarına bakarak kapatıyoruz.” dedi.

About The Author

Reply