Facebook, Messenger Konuşmalarını Dinliyormuş

Facebook’un, Messenger kullanıcılarının mesajlarını para vermiş olduğu üçüncü kişilere dinleterek yazıya döktürdüğü ortaya çıktı.

Sosyal medya devi Facebook’un Messenger kullanıcılarının aramalarını dinleyerek yazıya döktürdüğü ortaya çıktı. Bloomberg‘in haberine göre Facebook bunun için üçüncü kişilere para ödedi. Bloomberg’e konuşan söz konusu üçüncü kişilerden bir şahıs, sesli mesajın kime ait olduğunu, nereden geldiğini bilmediklerini, kendilerinden yalnızca deşifre hizmeti istendiğini belirtti. Kimliği gizlenen kişi Facebook’un deşifre işlemlerinde çalışmakta olan yüzlerce kişiye ödeme yapmış olduğunı söyledi.

Facebook ise Bloomberg’e yapmış olduğu açıklamada sesli mesajların yazıya dönüştürüldüğünü kabul etti, ancak Apple ve Google gibi bu uygulamadan 1 hafta önce vaz geçtiklerini açıkladı. Facebook bu uygulamadan sadece ‘transcription tool‘ denilen deşifre seçeneğini onaylamış kişilerin etkilendiğini belirtti. Transcription tool ile gönderilen sesli mesajların altında içeriğe yönelik yazılı metin de görülebiliyor.

Facebook çalışanlarının deşifre fonksiyonunun konuşulanları doğru algılayıp algılamadığını kontrol etmekle görevlendirildiğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Amazon, Apple ve Google da eleştirilerin hedefi olmuştu. Üçü de ses kayıtlarını dinleyerek Alexa, Siri ve Google Asistan adlı yapay zekâ asistanlarını geliştirmeyi hedeflediklerini açıklamışlardı.

Ancak Facebook’da durum biraz daha karmaşık. Facebook’a senelerdir uygulamalarla kullanıcıların dinlendiği ve reklamların kullanıcıya göre kişiselleştirildiği iddiaları yöneltiliyor. Facebook ve kurucusu Mark Zuckerberg bu suçlamaları reddetmiş, Zuckerberg bu senenin başında Amerikan Kongresi’ne vermiş olduğu ifadede bu iddiaları “komplo teorisi” diye nitelendirmişti. Facebook sadece kullanıcının onaylaması durumunda ses kayıtlarının değerlendirildiğini savunuyor. Ancak kullanıcıların diğer şirketlerde olduğu gibi onay verirken, bu sesli mesajların sadece uygulamalar tarafından değil, üçüncü kişilerce de dinlendiği bilgisine sahip olmadığı belirtiliyor.

About The Author

Reply