Google, Apple ve Mozilla, Kazak Gözetleme Sistemini Engellemek İçin Harekete Geçti

Google, Apple Inc ve Firefox tarayıcı üreticisi Mozilla, Çarşamba günü Kazak hükümetinin tarayıcılarını kullanarak bir internet gözetim sistemi oluşturmasını engellemek için adımlar attı.

Geçtiğimiz aylarda Kazakistan, vatandaşlarının İnternet’e girebilmek için devlet tarafından sağlanan bir kök SSL sertifikasını yüklemek zorunda olduklarını açıklamıştı.

Google Chrome ve Mozilla Firefox, devlet yetkililerinin hesap bilgileri ve şifreler de dahil olmak üzere tarayıcıları kullanarak bir kullanıcının yazdığı  herhangi bir şeyin okumasını sağlayan hükümetin şifreleme sertifikasını güvenli kabul etmeyerek engelleyecektir.

Apple ayrıca yaptığı açıklamada, Safari tarayıcısının kullanıcılarını korumak için benzer önlemler alacağını söyledi. Kazak makamları konu hakkında yorum yapmadı.

Bu ayın başlarında Kazakistan, hükümet tarafından yapılan bir test olarak nitelendirilen sistemin uygulanmasını durdurduğunu söyledi.

Devlet güvenlik görevlileri, amaçlarının Kazak İnternet kullanıcılarını “korsan saldırıları, çevrimiçi sahtekarlık ve diğer siber tehditlerden” korumak olduğunu söyledi.

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi bu ay yaptığı açıklamada, “tekrar siber  saldırılarılar biçiminde ulusal güvenliğe yönelik tehditler ortaya çıkarsa” sisteminin tekrar konuşlandırılabileceğini söyledi.

Eski Sovyet Orta Asya ülkesi, Facebook ve Youtube dahil olmak üzere muhaliflerinin kullandıkları web sitelerini ve uygulamaları düzenli olarak engelliyor.

Engellemelerin en son dalgası 9 Haziran seçimleri sırasında yönetimin Nursultan Nazarbayev’den sadık müttefiki Kassym-Jomart Tokayev’e devredilmesiyle gerçekleşen halk protestolarına rastladı.

Yahoo

About The Author

Reply