Facebook Kullanıcılarının Verileri İnternet’e Sızdı

Facebook sunucularındaki güvenlik zafiyeti nedeniyle kayıtlı milyonlarca kullanıcının telefon verilerinin internette basitçe bulunabildiği meydana çıktı.

Teknoloji sitesi techCrunch’ın aktardığına göre 133 milyon ABD, 18 milyon İngiltere’de ve 50 milyon da Vietnam’da olmak üzere toplam 419 milyon kayıtlı kullanıcının telefon numaraları korunmasız şekilde internete sızdı.

Habere göre bu hata, Facebook sunucusunun bir şifre ile korunmamasından kaynaklandı.

TechCrunch, Facebook kullanıcılarının bilinen telefon numaralarına karşılık gelen kullanıcı numaralarıyla Facebook veritabanındaki kayıtlı telefon numaralarını karşılaştırdı. Facebook’ta şifre güncellemek amacıyla kullanılan telefon numaralarına karşılık gelen başka kayıtlı telefon numaralarını inceledi.

Bazı kayıtlarda kullanıcının adı, cinsiyeti ve yaşadığı ülke de bulunuyordu.

Bu güvenlik açığının, milyonlarca Facebook kullanıcısının telefon numarasına bu bireylerin kullanıcı numaralarına girerek rahatlıkla ulaşılabileceği ve bu bireylerin telefonla dolandırıcılık ya da bu telefonları kötü niyetle kullanmak isteyenlere karşı korunmasız duruma getirebileceği belirtiliyor.

Facebook sözcüsü Jay Nancarrow ise kullanıcıların telefon numaralarına erişimin kesilmesinden evvel verilerin temizlendiğini belirti.

Fakat bu verilerin Facebook’tan ne zaman kimlerce ve ne amacıyla temizlendiği ise bilinmiyor.

Facebook uzun bir vakit yazılımcıların kullanıcıların telefon numaralarına erişimini engellemişti. Hem de sitede arkadaşların telefon numalarını aramasını daha zor duruma getirmişti. Fakat verilerin sızdırılan veri tabanına geçen ayın sonunda yüklendiği sanılıyor.

About The Author

Reply