Kimlik ve Kripto Para Korsanı Singapurda Tutuklandı

Bir Singapur vatandaşı hakkında kimlik avı ve kredi kartı  hırsızlığı nedeniyle Amerika’da dava açıldı ve tutuklama kararı verildi. 29 yaşındaki  Matthew Ho takma isimli Ho Jun Jia adlı Singapurlu’nun, sanal paraların popülaritesi ve değerinin artmasının ardından Ekim 2017 ile Şubat 2018 arasında yasa dışı kripto madenciliği operasyonu gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

Ho’nun bu operasyonu daha çok dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı yoluyla gerçekleştirdiği bildiriliyor. İddiaya göre, Kaliforniya’nın önde gelen video oyunu geliştiricilerinden birinden çalınan kimlik ve kredi kartı verilerini kullanarak çeşitli ABD bulut hizmeti sağlayıcılarında hesap açtı. Daha sonra bu hesapları Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para madenciliği için kullandı.

İddianamede ayrıca Ho’nun  sahte e-posta hesapları ağı oluşturduğunu ve bulut bilişim sağlayıcılarını kandırmak için “yüksek hesap ayrıcalıklarına, bilgisayar işlem gücünü ve depolamasını ve ertelenmiş faturalandırmayı” onaylamak için sosyal mühendislik kullandığını iddia ediyor.

Butlut işlem gücü kullanılarak elde edilen kripto paralar daha sonra çeşitli çevrimiçi pazarlarda geleneksel para birimleriyle değiştirildi.

İddianameye göre Ho, operasyonun aktif olduğu dönemde 5 milyon doların üzerinde faturası ödenmemiş bulut bilgi işlem hizmeti tüketti. Bu sırada, Amazon Web Services ‘(AWS) hacim olarak veri en büyük tüketicilerinden biriydi.

Operasyon ortaya çıkarılmadan önce, California’lı oyun geliştiricisinin finans personeli, oluşturulan faturaların bir kısmını ödedi.

Sanık, AWS hesaplarına ek olarak, Texas’ta yaşayan ve Hindistan’da bir teknoloji şirketinin kurucusunun kimliklerini kullanarak Google Cloud  hesapları açtı ve bunları kripto para madenciliği operasyonunun bir parçası olarak kullandı.

Ho, 26 Eylül 2019’da Singapur’da tutuklandı ve Singapur hukuku kapsamında işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle soruşturuluyor.

Eğer suçlu bulunursa Ho, kart dolandırıcılığından 20 yıla kadar hapis ve cihaz dolandırıcılığından on yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

 

About The Author

Reply