Tehlikeli İzinler İsteyen Mobil Antivirüs Uygulamaları

Google Play’deki Ücretsiz Antivirüs uygulamaları, kullanıcılardan, çalıştırmaları gerekmeyen tehlikeli izinleri açıkça kabul etmelerini istiyor. Bir antivirüs uygulaması kursanız bile, verdiğiniz izinler konusunda çok dikkatli olmalısınız.

Google Play’den herhangi bir uygulamayı yüklerken, tanınmış bir marka olduğundan ve  çalışmak için hangi izinleri  alması gerektiğinden emin olun.

Ücretsiz Antivirüs uygulamaları – Tehlikeli İzinler

VPNPro’dan güvenlik araştırmacıları, altı Antivirüs uygulamasının, mikrofona erişim, kamera, arama yapma, dosya okuma ve yazma ve daha pek çok şey gibi tehlikeli izinler istediğini fark etti.

Aşağıdakiler tehlikeli izin talep eden 2 milyardan fazla indirilen altı uygulama listelenmiştir;

  • Security Master – Antivirus, VPN, AppLock, Booster(500 Milyon)
  • Antivirus Free 2019 – Scan & Remove Virus, Cleaner (10 Milyon)
  • Virus Cleaner 2019 – Antivirus, Cleaner & Booster (50 Milyon)
  • Virus Cleaner, Antivirus, Cleaner (MAX Security) (50 Milyon)
  • Super Phone Cleaner: Virus Cleaner, Phone Cleaner (50 Milyon)
  • Clean Master – Antivirus, Applock & Cleaner (1 Milyar)

Bu uygulamalar oldukça popülerdir ve potansiyel olarak tehlikelidir, bu uygulamalar kullanıcının haberi olmadan kamerayı açabilir ve telefona kullanıcı izni olmadan erişebilir.

İstenen tehlikeli izinler aşağıdadır

Tehlikeli İzinler

VPNpro raporu . “Bu uygulamalar geçmişte bu kötü niyetli etkinliklerden suçlu bulunsa da, Google Play’de hala mevcut ve her ay milyonlarca defa yükleniyorlar” diyor.

Google’ın 15 popüler ücretsiz antivirüs uygulamasına karşı yürütülen araştırma, ne tür izinler istediklerini kontrol etmek için gerçekleştirildi. 15 uygulamadan 12’si Çin veya Hong Kong merkezli geliştiricilere aittir.

Bir başka ilginç şey ise, üç geliştiricinin (ONE App Ltd, Hyper Speed ​​ve Smooth Apps Studio) aynı adresi paylaşmasıdır.

Özellikle, bu uygulamalar ACCESS_COARSE_LOCATION ve ACCESS_FINE_LOCATION erişimini arıyor , bu izni alarak yakından kullanıcının konumunu izleyebilirsiniz, bu veriler uygulama geliştiricileri tarafından veri aracılarına satılmaktadır.

Bu yasa dışı uygulamalar, kullanıcılar için büyük bir gizlilik tehdidi oluşturmaktadır ve kurulum yapmadan önce çok dikkatli olunmalıdır.

About The Author

Reply