FBI Güney Kıbrıslı Gencin İade Edilmesini İstiyor

FBI, Amerika’da işlediği finansal suçlardan dolayı 20 yaşındaki güney Kıbrıs Rum vatandaşının iade edilmesini istedi.

Güney Kıbrıslı Joshua Epifaniou, Amerika’daki kuruluşlardan DDoS tehditi veya veri sızıntısı yoluyla binlerce dolar çalmakla suçlanıyor. 2 yıldır ceza evinde olan Epifaniou, geçen hafta Lefkoşe bölge  mahkemesinin verdiği karar üzerine Amerika’ya gönderilecek. Savunma avukatı Michael Chambers yaptığı açıklamada Epifaniou’nun Kıbrıs Rum kesiminin 2013 yılında AB üyeliği sonrasında iade edilecek ilk kıbrıslı olduğunu söyledi.

Savunma ekibi, Epifaniou’nun o zaman 15 ila 17 yaşları arasında olduğunu ve sosyal etkileşim ve iletişimdeki önemli zorluklarla karakterize gelişimsel bir bozukluk olan Asperger sendromundan muzdarip olduğunu iddia ederek iadesini engellemeye çalıştı.

Chambers, “Asperger’den muzdarip olduğu için iade edilmesinin insan haklarına aykırı olacağını ve o tarihteki yaşı nedeniyle hakimin bunu kabul etmemesi gerektiğini savunduk.” dedi.

Avukat Chambers eğer iade gerçekleşirse müvekkilinin 20 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. “16 yaşında bir gencin yaptığı eylemin ciddiyetini kavramasının zor olduğunu söyleyen Chambers hastalığının Amerikan hapishane sisteminde onu tehlikeye atabileceğini açıkladı.

Epifaniou ilk olarak Mayıs 2017’de, özel bir Kıbrıs telekom şirketine  DDoS ( hizmet reddi saldırısı ) düzenlediği şüphesiyle tutuklanmış.

Chambers, davanın ABD tarafından FBI, ABD Merkez Bankası ve NASA sistemlerini hacklemekten aranan İngiliz aktivist Lauri Love ile pek çok benzerliği olduğunu söyledi.

Geçen yıl, İngiltere temyiz mahkemesi yargıçları Love’un Asperger sendromu olmasından dolayı  iade işlemini iptal eden bir karar vermişlerdi.

Chambers, bu dava  İngiltere’deki Love davası ile  neredeyse aynı ama İngiltere onu iade etmedi.” dedi.

Epiphaniou’nun söz konusu karara itiraz etmesi için 42 günlük bir süreye sahip olduğu ifade ediliyor.

About The Author

Reply