Neden Hackleniyoruz?

HACK ETMEK NEDİR?

Herhangi bir izin olmadan sağlanan erişimler günümüzdeki siber hacking olaylarını betimler şekildedir.

Sitemizin üniversite öğrencisi gönüllü editörlerine bir kahve ısmarlar mısınız?

Gün geçtikçe popülaritesi artan hacking olaylarının aynı zamanda verdikleri zararlarda artmaktadır. Geçmişte sadece eğlence veya ego tatmin etmek amacıyla yapılan işlemlerin günümüzde farklı karşılıkları bulunabilmekte. Hacktivist gruplar belirli bir amaç uğruna yapabilecekleri hayal güçlerimizin sınırlarını zorlayan insan gruplarıdır. İnsanın bir amacı olup yeterli azmi olduğunda yapamayacağı hiçbir şey olmayan bir varlık olması günümüzde gerçekleşen büyük hack olaylarını niteler şekilde.

Geçmişte ve günümüzde büyük zararlar vermiş olan hacking saldırıları genel olarak bir amaç uğruna, uzun uğraşlar ile elde edilmiş başarılardır. Başarının burada kötü tarafa ait olması, yok sayılması gerekliliğini oluşturmaz.

NEDEN HACKLENİYORUZ?

Neden hacklendiğimiz konusunda birçok önlemin göz ardı edilmesi başlıca unsurlardan biridir. İnsanlar gelişen teknolojilerin de etkisiyle gittikçe tembelleşiyor, ayrıca umursamazlık hat safhalara ulaşmışken “zaten benim başıma böyle bir olay gelmez” gibi söylemler insanın zayıf halka olduğunun belirtisidir. Alınmayan önlemler hack edilmemiz konusunda başlıca unsurlardan biri olmakla beraber bir liste hazırlamak gerekirse;

  • Harici medya aygıtlarının kontrol edilmeden kullanılması
  • Herhangi bir güvenlik yazılımı(antivirüs,antimalware…) bulunmaması
  • Düzenli sistem bakımı yapılmaması
  • Sistem güncellemeleri ve yama güncellemelerinin yapılmaması
  • Güvenlik Duvarının devre dışı olması
  • Girdi aygıtlarının perdelenmemesi(mikrofon,webcam,kamera)
  • Https protokolü bulumayan sitelerde kritik işlemler yapma
  • Başkalarına gereğinden fazla güvenme
  • Haklarımızın ne olduğunu bilmeme ve önemsememe
  • Gelişen teknoloji ile gelişen zararlı yazılımların tespitinin zorlaşması
  • İnsan faktörü

Bu liste uzayıp sonu görünmeyen bir hale gelebilir fakat burada önemli olan alınması gereken önlemlerin alınmaması sonucu ortaya çıkan açıklardan hacklenmektir.

Sitemizin üniversite öğrencisi gönüllü editörlerine bir kahve ısmarlar mısınız?

Günümüzde zararlı yazılımlar antivirüs üreticilerinin bile yetişmekte zorlandığı bir biçimde gelişiyor, hal böyle iken son kullanıcının gerekli önlemlerin yanında çok dikkatli olması gerekmektedir. İnsanlar “benim başıma gelmez” diyerek umursamıyor ama bir gün bir hacker ın sizi hedef belirlemesi sonucu hiç bir suç işlemediğiniz halde ceza alabilir, hapis yatabilirsiniz. Çok iyimser olmak gerekirse en fazla kişisel verileriniz çalınabilir veya şifrelenip fidye istenebilir.

Artık vazgeçilmezlerimiz arasında yerini alan akıllı telefonlar toplumun çok büyük bir kesimi tarafından günün çok büyük bir bölümünde kullanılan cihazlardır. Bu cihazların hergün yeni açıklar barındırdığı ve bu açıkların yamanması gerektiği haberleri ortaya çıkıyor fakat çoğu kullanıcı “güncellersem telefonum yavaşlar, boş ver” şeklinde kritik bir önlemi göz ardı ediyor. Yapılmayan güncellemeler, alınmayan önlemler, umursanmayan gerçekler bir gün hepimizi toplu olarak etkilediğinde geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olabiliriz. Ellerimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızda bütün kişisel hayatımızı, paramızı, değerli her şeyimizi depoluyoruz fakat iş güvenliğe gelince umursamaz tavırlar sonumuz olabiliyor.

Güvenlik daima bir zorunluluktur, sizin almadığınız güvenlik önlemi dolayısıyla başka biri zarar görebilir.

Twitter,Facebook,Linkedln gibi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Bizi Takip Etmeyi Unutmayın. 

About The Author

Reply