Fidye Yazılımı Saldırısı Üniversite Bilgisayarlarını Kapattırdı

Maastricht Üniversitesi (UM), 23 Aralık Pazartesi günü gerçekleşen bir siber saldırının ardından Windows sistemlerinin neredeyse tümünün fidye yazılımı tarafından şifrelendiğini açıkladı.

Sitemizin üniversite öğrencisi gönüllü editörlerine bir kahve ısmarlar mısınız?

UM, Hollanda’da 18.000’den fazla öğrencisi , 4.400 çalışanı ve 70.000 mezunu olan bir üniversitedir .

Üniversite 24 Aralık’ta Noel arifesinde yaptığı açıklamada , “Maastricht Üniversitesi (UM) ciddi bir siber saldırıya uğradı .” Hemen hemen tüm Windows sistemleri etkilendi ve e-posta hizmetlerini kullanmak şu an için zor. UM bir çözüm üzerinde çalışıyor” dedi.

Sistemlerin henüz adlandırılmamış fidye yazılımı türü ile şifrelenmeden önce, saldırganların bilimsel verilere erişilip erişmediği bilinmemektedir.

Bugün yayınlanan bir güncellemede UM, tüm üniversite sistemlerinin soruşturma sırasında ihtiyati tedbir olarak çevrim dışına alındığını söyledi.

Güncellemede, “Mümkün olduğunca güvenli bir şekilde çalışmak için UM geçici olarak tüm sistemlerini çevrimdışı duruma getirdi” diyor. “Her şey, öğrencilere ve çalışanlara mümkün olan en kısa sürede muhtemelen aşamalı olarak erişim sağlamayı amaçlıyor.” denildi.

Ancak, saldırıda UM’nin bilgisayar sistemlerinin büyük bir çoğunluğu etkilediği  düşünülünce, tüm etkilenen bilgisayarlar geri yüklemek için gerekli zamanı henüz tahmin etmek mümkün değildir.

“Aynı nedenden dolayı, hangi sistemlerin etkilendiğini ve hangilerinin etkilenmediğini kesin olarak söylemek mümkün değildir,” diye ekliyor UM.

Şu anda, UM’nin BT personeli ve harici güvenlik uzmanları etkilenen sistemleri onarmak için çalışıyor ve ayrıca siber saldırı hakkında adli bir soruşturma yürütülüyor. Saldırı, Hollanda’daki yönetmeliklerin gerektirdiği şekilde kolluk kuvvetlerine de bildirildi.

UM’ye göre, şu anda ana mesele, üniversite sistemlerinin gelecekteki bir saldırı durumunda korunacağından emin olmaktır.

Twitter,Facebook,Linkedln gibi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Bizi Takip Etmeyi Unutmayın. 

About The Author

Reply