Fidye Yazılımı Saldırganları Tatil İndirimleriyle Kandırıyor

Tatilleri kutlamak için fidye yazılımı operatörleri, kurbanları fidye talebi ödemeye ikna etmek için indirimler veya sezon fırsatları sunuyor. Bunu yapmaları şaşırtıcı veya yeni bir şey değil.

MalwareHunterTeam tarafından bildirilen tatillerde fidye notlarını kurbanlara “Mutlu Noeller ve Mutlu Bayramlar” dileyen yeni bir mesaj içerecek şekilde değiştirdiği Sodinokibi Ransomware (REvil) ekibi için de durum böyle.

REvil fidye notu, tatillere vurgu yapmak yerine kurbanların fidye ödemeleri gerektiğini böylece yeni yıla girmek için büyük bir fırsat bulacaklarını ve geride bıraktığı yılda tüm kötü şeyleri geçmişte bırakacağını öne sürüyor. En kısa sürede tavsiyelere katılın ve ailenizle geçirebileceğiniz değerli zamanınızı boşa harcamayın gibisinden sözlerle notu bitiriyorlar. 

Buna çok fazla inananın ve insanlara çok fazla etki edeceğini düşünmüyorum ancak tatillerde onlarla uğraşmak zorunda kalanlarda psikolojik bir etki yaratacağı kesin.

The Maze ekibi kurbanlarına indirim yaparak tatil kutlamalarında bir adım daha ileri gitti. Maze gönderdiği bir mesajda 25 aralık ile 31 aralık arasında ödeme yapacaklara yüzde 25 indirim teklifinde bulundu. Bu indirimi bütün kurbanlarına uygulayıp uygulmadığı veya kimlerle iletişime geçtikleri tam olarak bilinmemektedir. The Maze daha önce bir şirkete City of Pensacola’nın fidyesini 500.000 dolara düşürdüklerini ve ödeme yaptıkları takdirde belgeleri daha fazla paylaşmayacakları yönünde komik bir teklifte bulunmuştu.

Eğer bilgisayarınıza fidye yazılımı bulaşırsa ödeme yapmayın ama önemli bir veriniz varsa müzakere edin. Fidye yazılımı saldırganlarına ödeme yapılması onları bu tür suçlara daha da teşvik edecektir. Bunun için önlem alıp dosyalarızı yedeklemenizi ve elinizde kalan verilerle sisteminizi yeniden başlatmanızı tavsiye ederim.

Genelde şirketler için her zaman veri kurtarma bir seçenek olmayabilir veya işletmeler fidye ödemesi yapmak zorunda kalabiliyor. Bu şirketlerin yeterli siber güvenlik desteği almamasından kaynaklanıyor. Eğer fidye ödemeye karar verdiyseniz ve bu tür tatil indirimlerini de kaçırdıysanız fidye yazılımı operatörleri ile müzakere etmenizde fayda var çünkü hepsinin başlangıçta talep edilenden daha düşük ödemeleri kabul ettiği bilinmektedir, temel ticaret mantıklarından biri. Ödemeyi kendiniz müzakere etmekten çekinmeyin. Çok param var diyorsanız ve bunu sizin yerinize bir başkasını görevlendirmek istiyorsanız Coveware gibi güvenilir bir fidye yazılımı müzakere hizmeti kullanabilirsiniz.

About The Author

Reply