CTF: TryHackMe Library Çözümü

Bu yazıda TryHackMe platformundaki Library CTF’ini çözeceğiz. Öncelikle nmap taraması yapıyoruz:

-Sv versiyon taraması

-Pn pingsiz tarama

-O işletim sistemi taraması

2 açık port bulduk. 80 portunda Apache web sunucusunun çalıştığını gördük ve adresi tarayıcıya yazdığımızda karşımıza bir blog sayfası çıktı

Burada birkaç kullanıcı adı dışında bir şey bulamadık. DIRB aracıyla dosya/dizin taraması gerçekleştiriyoruz.

Robots.txt adlı aşina olduğumuz bir dosyayı farkettik, tarayıcıda giriyoruz.

Bize “rockyou” adlı bir ipucu verdi. “rockyou.txt” sık kullanılan parolaların toplandığı bir wordlisttir. Blogda “meliodas” adlı bir kullanıcı adı farketmiştik. Bu kullanıcı adını ve rockyou.txt’yi kullanarak sunucuya ssh ile bağlanmayı deneyeceğiz. Bu aşamada Hydra aracını kullanacağız.

hydra -l [kullanıcı adı] -P [wordlist] [adres] ssh

Parolayı “iloveyou1” olarak bulduk ve ssh ile bağlanıyoruz. -ls -la ile gizli dosyaları sıralı listeliyoruz ve cat ile “user.txt”yi okutup ilk bayrağımıza ulaşıyoruz.

“Bak.py” adındaki python scriptini incelediğimizde işe yarar bir şey çıkmadı. Çalıştırmayı deneyince “permission denied” hatası alıyoruz. Son olarak sudo ile çalıştırmayı deniyoruz, bu sefer de meliodas kullanıcısının buna izni olmadığını söylüyor.

Bu kullanıcının sudo ile neleri çalıştırabileceğini öğrenmek için sudo -l komutunu giriyoruz.

sudo komutuyla sadece “/home/meliodas/” dizinindeki “bak.py” python scriptini çalıştırabileceğimizi söyledi. Ama çalıştırınca da hiçbir etki etmediğini farkediyoruz.

Bu scripti sudo ile çalıştırabildiğimiz için pty modülü ile etkileşimli kabuğa (interactive shell) çevirerek root erişimini sağlayabiliriz. nano ile değiştirmeye çalışınca yazmaya korumalı olduğu için başaramadık. Ancak silmeye korumalı olmadığı için dosyayı silip aynı dizine yeni bir “bak.py” dosyası oluşturuyoruz ve kodu ekliyoruz. Kodun kaynağı için tıklayınız.

import pty; pty.spawn("/bin/sh")

Script çalıştı ve root erişimini sağladık.

root klasöründen root.txt adlı dosyadan ikinci yani son bayrağımızı da bulduk 🙂

Bir sonraki CTF’de görüşmek üzere.

About The Author

Reply