Fidyeciler Şifre Çözme Anahtarlarını Ücretsiz Yayınladı

Shade fidye yazılımının arkasındaki geliştiriciler, operasyonları durdurduklarını ve kurbanlarının dosyaları ücretsiz olarak kurtarmasına izin vermek için şifre çözme anahtarlarını ücretsiz yayınladıklarını açıkladı.

Shade, 2014’ten beri kötü amaçlı yazılım dünyasında yer almaktadır . 2016 yılında arka kapı yetenekleriyle güncellenen Trojan, geçen yıl 340’dan fazla dosya uzantısını hedeflediği gözlemlendiğinde en yaygın tehditlerden biri haline geldi.

Esas olarak kötü amaçlı ZIP arşivleri taşıyan kimlik avı e-postaları yoluyla dağıtıldı. Geçen yıl, güvenlik araştırmacıları HTTPS sitelerinin gizli “iyi bilinen” dizinlerinde depolanan en yaygın kötü amaçlı yazılım parçası olduğunu keşfettiler .

Şimdi, fidye yazılımının yazarları, kötü amaçlı yazılımları geçen yılın sonunda dağıtmayı bıraktıklarını ve  şifre çözme yardımcılarıyla birlikte mağazayı tamamen kapatmaya ve 750.000’den fazla şifre çözme anahtarını serbest bırakmaya karar verdiklerini söylüyorlar.

Fidye yazılımı yazarları “Bu hikayedeki son noktayı koymaya ve sahip olduğumuz tüm şifre çözme anahtarlarını yayınlamaya karar verdik (750 binden fazla). Ayrıca şifre çözme programımızı da  yayınlıyoruz; Ayrıca, antivirüs şirketlerinin anahtarlara sahip olmalarının kendi daha kullanıcı dostu şifre çözme araçlarını yayınlayacağını umuyoruz ” diye belirtti

Geliştiriciler ayrıca Truva Atı’nın kaynak kodu da dahil olmak üzere operasyonla ilgili diğer verilerin imha edildiğini iddia ediyorlar.

“Truva atının tüm kurbanlarından özür dileriz ve yayınladığımız anahtarların verilerini kurtarmalarına yardımcı olacağını umuyoruz”

Ayrıca, fidye yazılımı yazarları, özel şifre çözme araçlarının yardımı olmadan bile mağdurların dosyalarını nasıl kurtarabileceklerine dair talimatlar yayınladılar.

About The Author

Reply