İran’daki Patlamalar Stuxnet 2’nin Eseri mi?

Geçtiğimiz günlerde İran’da birkaç patlama gerçekleşti. Özellikle 2 Temmuz’da Natanz nükleer santralindeki patlama ve ardından çıkan yangın yeni bir Stuxnet saldırısı mı yapıldı sorusunu akıllara getirdi.


Patlamanın ardından Natanz Nükleer Santralinden Görüntüler

 

Olay, İran Atom Enerjisi Örgütü sözcüsü Behrouz Kamalvandi tarafından ajansın yanmış binanın fotoğrafını paylaşmasıyla doğrulandı. Ajans, olayın nasıl olduğunu açılamadı ve nükleer santrifüjler üzerinde çoğu montaj çalışmasının gerçekleştiği yer altında ne kadar hasar verildiğini açıklamadı.

İran, özellikle Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin Irak’ta ABD saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından Paris’te daha önce imzalanan anlaşmanın çöktüğünü açıklamış  ardından uranyum zenginleştirme çalışmalarına hız vermişti.

Bir diğer patlama bir füze üretim merkezinde gerçekleşti. Her ne kadar bazı kaynaklar füze üretim tesisine İsrail hava kuvvetlerine ait hayalet uçaklarla bombalı saldırı yapıldığını iddia etse de bazı kaynaklar siber saldırı sonucunda patlamanın gerçekleşmiş olabileceğini söylediler. İran’ın Nisan ayında İsrail su alt yapısına gerçekleştirdiği siber saldırıların ardından bu olayların gerçekleşmesi saldırıların arkasında İsrail’in olduğu tezini güçlendirdi. Her zaman olduğu gibi İsrailli yetkililer iddialara sessiz kaldı.

Haber yayına hazırlandığı sıralarda aşağıda videosunu göreceğiniz Madjah Zargan Enerji Santrali’nde yeni patlamalar meydana geldi.

Stuxnet, 2010 yılında hala kimse tarafından sahiplenmeyen bir saldırıyla İran’ın nükleer geliştirme tesislerini hedef almış ve çalışmaların bir kaç yıl aksamasına neden olmuştu. 

Tags:

About The Author

Reply