Fidye Yazılım Saldırılarında Şampiyonuz

Fidye Yazılım Saldırılarında Şampiyonuz

Trend Micro, haziran ayı global siber saldırı raporunu açıkladı. Küresel bir pandeminin sürdüğü bu dönemde siber suçlular da dünyanın farklı bölgelerindeki kullanıcıların sistemlerini kendi çıkarları için kullanmaya devam ediyor. Haziran ayında tespit edilen fidye yazılım saldırılarının % 26’sından fazlası Türkiye’de gerçekleşti.

 

Siber güvenlik çözümlerinin global liderlerinden Trend Micro, düzenli şekilde global siber saldırıları incelediği aylık raporunu açıkladı. Rapora göre Covid-19 süresince de siber saldırıların sayısı artmaya devam etti. Mayıs ve haziran ayları boyunca tespit edilen tehditlerin sayısı milyarlarla ifade edildi. Siber saldırganlar özellikle evden çalışma modelinin yaygınlaştığı bu dönemde, tehditlerinin şekillerini de geliştirerek sistemlere sızabilecekleri pek çok güvenlik açığını keşfetti.

 

Trend Micro Araştırma Ekibi’nin topladığı veriler ışığında hazırlanan rapor bütün dünyada özellikle haziran ayında fidye yazılım saldırılarının önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Rapora göre haziran ayında gerçekleştirmiş olan fidye yazılım saldırılarının % 26,4’ü Türkiye’de gerçekleşti. Buna göre fidye yazılım saldırılarında, Türkiye tüm ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye’deki fidye yazılım saldırılarının, ilk 5’te yer alan Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Amerika’nin toplamından daha fazla sayıda olduğu tespit edildi. Tüm dünyada haziran ayında % 113 oranında artan fidye yazılım saldırılarında, en büyük artış BEC yolu ile gerçekleştirmiş olanlerde oldu. Üst düzey yönetici ve kilit pozisyonlarda görevli kişilere yönelik olarak yapılan iş e-postalarını ele geçirme saldırılarında kullanılan kötü amaçlı dosyaların sayısı aynı dönemde % 166 arttı. Bu kötü amaçlı dosyaların % 70’ten fazlasını ise PDF uzantılı dosyalar oluşturdu. BEC saldırılarında e-postaları en çok taklit edilenler CEO’lar olmaya devam ederken hedef alınanlar ise finans müdürleri oldu. Fidye yazılım saldırılarında en çok hedeflenen sektörler ise sırasıyla; kamu, üretim ve sağlık sektörleri oldu.

 

Bankacılık ve finans piyasasına yönelik zararlı yazılım tehditlerinde Türkiye ilk 5’te

Tespit edilen bankacılık zararlı yazılımlarının sayısında mayıs – haziran döneminde % 7’ye yakın bir düşüş gözlendi. Sırasıyla büyük ölçekli şirketler, tüketiciler ve KOBİ’leri hedefleyen bankacılık zararlı yazılımlarında Türkiye; Çin, Japonya, Amerika ve Brezilya’nın ardından beşinci sırada yer aldı.

 

Basit önlemler siber saldırıları etkisiz hale getirebilir

Veri kaybetmemek için fidye ödemenin tek seçenek olduğu fidye yazılım saldırıları ve diğer tüm siber tehditlere karşı iş yerleri tarafından alınacak bazı basit önlemler tehdit riskini azaltıyor.

  • Düzenli olarak yedekleme yapılmalı.
  • Güvenilir bir üreticiden etkili bir antivirüs programı sisteme yüklenmeli. Bu programın davranış izleme, güvenli uygulamaları listeleme ve web sitelerini filtreleme özelliği olmasına dikkat edilmeli.
  • Çalışanlara oltalama saldırılarını tespit edebilmeleri için eğitim verilmeli.
  • Yazılım ve sistemlerin devamlı güncellendiğinden emin olunmalı.
  • Şirketler uç nokta, hibrit bulut, ağ ve e-posta / web ağ geçitleri üzerinden korunmalı

About The Author

Reply