Yeni Normal ve Siber Güvenliğin Önemi

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan Covid-19 virüsü hepimizin bildiği gibi hayatımızın her alanına etki etti. Pandemi süreciyle beraber insanlık için eski normaller geride kalmış ve yeni sayfalar açılmış oldu.

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de özel sektör ve kamu sektörü için evden çalışma formülü uygulanırken, öğrencilerimiz de eğitim hayatlarına uzaktan devam ettiler. Bunlara ek olarak insanlar alışverişleri için online platformlara yönelirken, sosyal medya kullanımı da oldukça fazla artış gösterdi. Dolayısıyla bireylerin internet kullanımı pandemi öncesine göre hatırı sayılır şekilde artmış durumda. İnternet kullanımındaki bu artışın istenmeyen sonucu ise siber suçların artması olarak karşımıza çıktı.

Yeni normalde işlenen siber güvenlik suçları incelendiğinde bu suçların faillerinin %20 sinin uzaktan çalışan bireyler olduğu tespit edildi. Kişisel veri gizliliği ihlallerinin büyük artış gösterdiği içinde bulunduğumuz dönemde dünya genelindeki farklı iş kollarındaki kişisel veri ihlallerine örnek olarak;

Kozmetik devi Estée Lauder,şirket içi e-postalar dahil 440 milyon dahili kaydın ifşa edildiğini belirtti.

Otel Grubu Marriot, e-posta hesaplarına sızılarak 5 milyondan fazla misafirinin bu saldırıdan etkilendiği ve kişisel birçok bilginin sızdırıldığını bildirdi.

Ring fit adventure, Super Mario Odyssey ve daha pek çok oyun tasarlayan sektörün önde gelen isimlerinden Nintendeo 160 bin kullanıcısının hesaplarına saldırı olduğunu açıkladı.

İngiltere’nin düşük maliyetli havayolu şirketi olan EasyJet 9 milyon müşterisinin veri gizliliği ihlali ile karşılaştı.

Online alışverişe yönlendiğimiz bu süreçte Claire’s mağazalar zincirinin e-ticaret platformunda 2 ay boyunca kötü amaçlı bir yazılımın bulunduğu tespit edildi. Şirket bu saldırıdan etkilenen müşteri sayısını açıklamaktan kaçındı.
Online alışverişe ilişkin verebileceğimiz bir diğer örnek ise Wawa adlı Amerikan hipermarket zincirinin yaklaşık 30 milyon müşterisinin online satış bilgilerinin sızdırılması ve müşterilerin kart bilgilerinin 17 dolara DarkWeb üzerinden satışa sunulmuş olmasıdır.

Spor eğitimlerinin dahi online olarak yapıldığı içinde bulunduğumuz dönemde Google Play’de uygulaması bulunan fitness markası V Shred 100 bine yakın eğitmen ve müşterisinin kişisel verilerinin çalındığını duyurdu.

Beyaz Rusya’da başlayan hükümet karşıtı protestolarda polislerin sivillere uygulamış olduğu şiddete hackerler polis memurlarının kişisel bilgilerinin sızdırılmasıyla karşılık verdi.

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde popülerliği artan Spotify isimli müzik uygulaması ise 100 binlerce kullanıcısının hesaplarının ele geçirildiğini duyurdu.

Birleşik Krallık’ta, Vergi Dairesine yapılan siber saldırıda 24 bine yakın kişinin etkilendiği, veri gizliliği ihlali ise kamu kuruluşlarının siber güvenlik alanındaki iyileştirmelere ne kadar ihtiyaç duyulduğunun açık bir göstergesi niteliğinde.

 

İçinde bulunduğumuz bu süreçte yaşanan ve doğrudan ya da dolaylı şekilde hepimizi kötü yönde etkileyen bu münferit olaylar siber güvenlik farkındalığının ne kadar önemli ve gerekli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Siber güvenlik farkındalığıyla alakalı başka bir yazıda görüşmek üzere…

 

 

 

About The Author

Reply