Temel Linux Komutları ve Kullanımları -1

Bu seride Linux işletim sisteminde sıkça kullanılan temel komutların temel düzeyde kullanımlarını örnek görsellerle mümkün olduğunca anlaşılır halde açıklamaya çalıştım, şimdiden keyifli okumalar dilerim …

1) pwd (print working directory) : Bizlere hali hazırda çalışmakta olduğumuz dizinin bilgisini verir.

2) ls (list) : İçeriği görüntülenmek istenilen dizinlerin içeriğini listeler. Daha detaylı bir listeleme için “-l “parametresi, gizli dosyaların listelenmesini istenildiğinde ise “-a” parametresi kullanılmalıdır. Farklı dizinlerin içeriklerini de mevcut dizinimizde görüntüleyebiliriz yapmamız gereken ls komutunun yanına içeriğini görüntülemek istediğimiz dizinin yolunu belirtmektir.

Not: Parametre kullanımında komut ve parametreler arasında mutlaka bir boşluk bırakılmalıdır. Bu her parametre için geçerli genel bir kuraldır.

3) cd (change directory) : Mevcut dizinden farklı bir dizine geçilmesine olanak tanır. Kullanımı “cd <gitmek_istenilen_dizinin_yolu>” şeklindedir.

4) mkdir (make directory): Yeni bir dizin oluşturur. Temel kullanımı “mkdir <yeni_dizin_ismi> “ şeklindedir.

5) touch : Yeni bir dosya oluşturmak istenildiğinde touch komutu kullanılır. Temel kullanımı “touch <yeni_dosya>” şeklindedir. Aynı komutla tek seferde birden fazla dosya oluşturmak da mümkündür.

6) cat : Terminal ekranında istenilen dosyanın içeriğinin görüntülenmesine olanak sağlar ancak dikkat edilmesi gereken temel nokta, içeriği görüntülenmek istenilen dosyanın komutun çalıştığı dizinde mevcut olmasıdır. Temel kullanımı “cat < dosya_ismi >” şeklindedir.

Not: cat komutunun uygulamalı olarak gösterilebilmesi için önceden oluşturulan ve boş olan örnek_dosya içerisine yazılar yazılmıştır.

  7) cp (copy): Dosyaları kopyalamak için kullanılır. Temel kullanımı “cp <eski_dosya_ismi> <yeni_dosya_ismi> “ şeklindedir. Dizin kopyalanmak istenirse “-r” parametresi kullanılmalıdır. Ayrıca dosya ve dizinleri bulunduğumuz dizinden farklı dizinlere kopyalamak da mümkündür.

8) mv (move): Bir dosya veya dizini bulunduğu dizinden farklı bir dizine taşımamıza olanak tanır. Bu kullanımın yanı sıra bir dosya veya dizinin ismini değiştirmek için de sıkça mv komutu kullanılmaktadır. Temel kullanımı “mv <dosya_ismi><taşınmak_istenen_dizinin_yolu>” şeklinde, bir dosya veya dizini yeniden isimlendirmek için kullanımı ise “mv <mevcut_isim> <yeni_isim>” şeklindedir.

9) rm (remove) : Dosya ve dizinleri silmek için kullanılır. Kullanımı “rm <dosya ismi>” şeklindedir. Dizin silmek istenilirse “-r” parametresi ile birlikte kullanılmalıdır.

Not: Herhangi bir sebepten ötürü bir dosya veya dizin silinemiyorsa “-f” parametresi ile sorunsuz bir şekilde silinebilmektedir.  

10) rmdir (remove directory) : Dizin silmek için kullanılan farklı bir komuttur ancak silinmek istenilen dizinin içeriğinin boş olması gereklidir.

Serinin birinci kısmının sonuna geldik, umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. İkinci yazımızda yeni komutlarda buluşmak ümidiyle. :-))

About The Author

Reply