Temel Linux Komutları ve Kullanımları-4

Bu bölümde Linux işletim sisteminde kullanılan temel komutların kullanımlarını açıklamaya kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dilerseniz  bu seri ile ilgili diğer yazılarımızı da sitemizden okuyabilirsiniz …

1) wget: İstenilen bir siteden terminal ekranını kullanarak http, https, ftp protokolleri üzerinden dosya veya dizin indirme işlemleri gerçekleştirebilen komuttur. Temel kullanımı “wget <site_url>” şeklindedir. Aşağıdaki görselde web sitemizden indirilen “index.html” dosyasını görebilirsiniz.

2) ping : Ping komutu ile bir makinanın veya hostun o anda erişilebilir olup olmadığının kontrolü gerçekleştirilir. Temel kullanımı “ping <domain name>” veya “ping<ip adres>” şeklindedir.

3) apt-get update: Sistemimizde bulunan mevcut paketlerin listesinin bulunduğu dosyayı kontrol ederek paketlerin güncel olup olmadığını analiz eder ve eğer paketler güncel değilse mevcut listeyi güncel hale getirir.

4) apt-get upgrade : Sistemimizdeki güncellenmiş paketlerin listesinin olduğu dosyayı okuyarak güncel olmayan bütün paketleri bu güncel sürümlere yükseltir.

5) adduser: Yeni bir kullanıcı oluşturmak için kullanılır. Temel kullanımı “adduser <kullanıcı_ismi>” şeklindedir.

6) passwd: Sistemde kayıtlı olan bir kullanıcının parolasını değiştirmek veya yeni bir kullanıcıya parola atamak için kullanılan komuttur.  Güvenlik sebebiyle yazılan parola ekranda görüntülenmez. Kullanımı “passwd <kullanıcı_ismi>” şeklindedir.

7) userdel : Mevcut bir kullanıcıyı sistemden siler ancak kullanıcının klasörü sistemde kalır , bu klasörle birlikte silmek için komuttan sonra “-r” parametresi kullanılmalıdır. Genel kullanımı “userdel <kullanıcı_ismi> “şeklindedir.

8) setxkbmap : Klavye dilini istenilen dile göre ayarlar. Türkiye için “setxkbmap tr “ komutu girilmelidir.

9) >> : Herhangi bir komut çıktısını , yazdırılmak istenilen dosyanın içeriğini silmeden belirtilen dosyanın en alt satırına ekleyecek şekilde yazma işlemi gerçekleştirir.

10) > :  Herhangi bir komutun çıktısını alarak belirtilen bir dosyaya yazar. Eğer çıktı boş bir dosyaya değil de hazırda mevcut ve dolu bir dosyanın içeriğine yazdırılmak istenirse bu komut önce mevcut dosyanın içeriğini siler ve daha sonra yazma işlemini gerçekleştirir. Mevcut dosyadaki eski veriler silinir.

Serinin dördüncü kısmının da sonuna geldik, umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Yeni yazılarda  buluşmak ümidiyle. :-))

About The Author

Reply