Siber Güvenlik ve Yapay Zeka

Siber suçların daha fazla tırmanmasını önlemek için siber güvenlik ve Yapay Zeka birlikte kullanılıyor. Önümüzdeki süreçte Resmi Yıllık Siber Suç Raporuna göre, siber suçların 2021 yılına kadar küresel ekonomiye yılda 6 trilyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Rapora göre, farklı ülkelerde birkaç bilgisayar korsanlığı ve siber saldırı vakası yaşandı. Sistemlerde, bilgi sistemlerinde ve uygulamalarda zayıf nokta güvenlik açıklarından yararlanmayı seçen siber suçluların ve bilgisayar korsanlarının sayısında artış oldu. Bu siber suçlular zamanla oldukça zeki hale geldi ve siber güvenlik şirketleri onları kendi başlarına durduramıyorlar.

Siber güvenlik ve yapay zeka, ağdaki güvenlik açıklarını ve en savunmasız noktaları bulmayı amaçlayan çeşitli uluslararası ve ABD düşünce kuruluşlarının ortak çabasıdır. Siber suçlular ve bilgisayar korsanları, ağlara erişmek için yapay zeka (AI) programlarını kullanır. Erişim kazandıktan sonra saldırılarına başlarlar. Bu, güvenlik önlemlerini de sabote etmelerini sağlar.

Siber suçlular ve bilgisayar korsanları, bilgisayar ağı saldırılarına giderek daha fazla güveniyor ve ayrıca kurumsal ve çalışan veri kümelerinden yararlanıyor. Sonuç olarak, şirketler siber güvenliği geliştirmek ve kendilerini bu tür saldırılardan korumanın yolları üzerinde çalışıyorlar. Bazı şirketler, geleneksel güvenlik uygulamalarının bir kombinasyonunu aşağıdaki gibi yeni yöntem ve teknolojilerle kullanıyor; kötü amaçlı yazılım savunması, veri tekilleştirme, makine öğrenimi vb. Norton, Symantec, Mcafee, AVG Technologies, Kaspersky vb. şirketler, şirketin verilerini siber suçluların saldırılarına karşı güvende tutmak için yapay zekadan yararlanıyor.

Geleneksel güvenlik yöntem ve teknikleri yapay zekanın hızına yetişememektedir. Ancak çeşitli saldırı yöntemleri kullanan bilgisayar korsanlarını yakalayabilir ve kontrol altına alabilir. Bu bağlamda, Norton, Mcafee, AVG Technologies, Kaspersky vb. şirketler, siber tehditlerle mücadele etmek ve durdurmak ve kurumsal verileri korumak için yapay zekayı kullanmaya odaklanıyor. Birçok uzman, yapay zekanın yeni nesil anti-virüs teknolojisi olacağına inanıyor. Tehditler arttıkça, giderek artan sayıda tehditle başa çıkmak için daha sağlam ve karmaşık anti-virüs yazılımı ve tekniklerine olan ihtiyacın da artacağını öne sürüyorlar.

Günümüzde kötü amaçlı yazılımların ve diğer siber saldırıların çoğu, geleneksel anti-virüs yazılım ve tekniklerine direnememekte veya bunlardan kaçamamaktadır. Bu geleneksel güvenlik teknikleri, yetenekleri ve ölçeklenebilirlikleri açısından sınırlıdır. Ayrıca, bu geleneksel tekniklerin geliştiricileri, yeteneklerinden bile emin değiller. Son zamanlarda, geleneksel antivirüs programlarından kaçabilen yapay zeka ile başka bir atılım yapıldı. Her türlü virüs ve kötü amaçlı yazılım programını yenebildi. Uzmanlar, yapay zekanın ilerlemesiyle birlikte tüm güvenlik sorunlarının bir gün çözülebileceği görüşünde.

Günümüzde siber güvenliği artırmak için yapay zeka kullanılmaktadır. Araştırmalar, yapay zekanın sonuçların kalitesini ve doğruluğunu iyileştirdiği için, böyle bir teknolojinin uygulanmasının maliyetinin de ucuzladığını göstermiştir. Ayrıca, daha akıllı kötü amaçlı yazılımlar ve diğer siber güvenlik araçları geliştirme görevini şu anda olduğundan çok daha kolay hale getirir. Siber güvenlikte yapay zekanın bir başka ilginç kullanımı da derin öğrenmeyi içerir.

Derin öğrenme, yapay zekayı kullanır ve güvenlik uzmanlarından nasıl kurtulacağını hızla öğrenebilir. Teknoloji geliştikçe, bilgisayar korsanlarının ve siber suçluların güvenlik uzmanlarını yenme yetenekleri de artacaktır. Bilgisayar korsanları ve siber suçlular, stratejilerini genellikle geçmişte güvenlik uzmanları tarafından yenilme biçimlerine göre uyarlarlar. Bu teknolojinin ilerlemesiyle, güvenlik uzmanları, üstünlüğü ne kadar çabuk yeniden kazanabileceklerine şaşıracaklar. Bu, siber suçlarla mücadeleyi suçlu için daha zor hale getirecek ve daha fazla zarar vermesini önleyecektir.

Yukarıdaki tartışma, siber güvenlikle mücadelede yapay zeka kullanma potansiyelini gösterse de, araştırmacıların siber alanı etkili bir şekilde koruyabilecek yapay olarak akıllı bir sistem oluşturabilmeleri de gerekir. Bu, siber alanın güvenli gezinmeye izin veren herhangi bir güvenlik açığından uzak kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca, böyle bir sistem, siber güvenlik tehditlerini geçmiş geçmişine dayanarak tahmin etme yeteneğine sahip olmalıdır. Başka bir deyişle, böyle bir sistem, geçmiş güvenlik açıklarına dayalı olarak hangi saldırıların gerçekleşeceğini tahmin edebilmelidir. Bu faktörler, bu makalede tartışılacak olan tüm faktörleri içeren yapay olarak akıllı sistemler kullanarak güçlü bir siber güvenlik sistemi geliştirmenin önemini göstermektedir.

About The Author

Reply