Tor Network Üzerinde Web Sitesi Nasıl Açılır?

Bu makalede tor ağı üzerinde nasıl web sitesi kuracağımızı öğreneceğiz.

Kısaca tor nedir?

Tor, “The Onion Router” sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş, kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesinin adıdır. Proje dünya üzerinde konuşlanmış 6000’den fazla gönüllü Tor unsurunun (Tor relay) oluşturduğu ağ üzerinden (Tor web tarayıcısı) kullanılarak kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek şifreli bir şekilde internete erişmelerine imkân sağlamakta ve takip edilme riskini azaltmaktadır. Her ne kadar hakkında takip edilemediğine dair söylentiler olsa da, bu doğru bilinen bir yanlıştır.

Tordan da bahsettiğimize göre nasıl web sitesi kurabileceğimize geçebiliriz. Normalde bir web sitesi açmak istediğinizde temelde iki şeye ihtiyacınız vardır. Domain ve web server. Ben web server için AWS üzerinden bir bulut makine kurdum fakat siz dilerseniz bu iş için eski bir bilgisayarınızı veya sanal bir makine kullanabilirsiniz. Domaini de normal internetten farklı olarak tor servisi üzerinden otomatik alacağız.  Hazırsak başlayalım.

Öncelikle makinemize tor servisini kuruyoruz.

Kurulumumuz gerçekleşti.

Şimdi servisin çalışıp çalışmadığını kontrol edelim.

Çok güzel. Servis çalışıyor. Şimdi servisin konfigürasyon dosyasından gerekli ayarlamaları yapalım.

sudo nano /etc/tor/torrc komutunu çalıştırarak konfigürasyon dosyanın içine giriyoruz. Hidden service yazan iki satırın başındaki # işaretlerini siliyoruz.

Kaydedip çıktıktan sonra tor servisini kapatıp(systemctl stop tor) tekrar açıyoruz(systemctl start tor).

Bu aşamaya kadar tor ile ilgili işimiz tamamdır. Şu anda tor servisi 80 portunu dinliyor fakat henüz bir web serverimiz yok. Şimdi de bir web server kuruyoruz. Ben apache2 kuracağım fakat siz isterseniz nginx veya farklı bir server kurabilirsiniz.

sudo apt install apache2 komutuyla apache serverı kuruyoruz.

systemctl status apache2 diyerek servisi kontrol ediyoruz.

 

Web server da çalıştığına göre şimdi sıra geldi domain almaya.

Tekrar tor servisimizi kapatıp açıyoruz.

sudo cat /var/lib/tor/hidden_service/hostame komutunu yazarak domainimizi alıyoruz.

 

Gördüğünüz gibi domainimiz de geldi. Artık tek yapmamız gereken tor browser üzerinde bu domaine giderek çalışıp çalışmadığını kontrol etmek.

Sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta host olan makineyi kapatmamanız gerektiğidir. Eğer makineyi kapatırsanız site de erişime kapanır.

Buradan sonrası sizin hayal gücünüze kalmış. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

About The Author

Reply