OSI Katmanları Nelerdir ?

OSI Modeli Nedir ?

Ağlar ilk ortaya çıktığı zamanlarda her cihaz üreticisi kendi ürettiği cihazların kendi aralarında haberleşebilecekleri bir sistem oluşturmuştu. Örneğin IBM, Systems Network Architecture(SNA) ismini verdiği ve 1974 yılında yayınladığı modele göre sadece IBM marka cihazlar bu ağa bağlanabiliyordu. Diğer üreticiler ise kendi modellerini oluşturdular. Bu iletişim karmaşıklığını önlemek ve standart olarak kullanbilmek adına ISO (International Organization for Standardization) tarafından 7 katmanlı bir yapıdan oluşan OSI (OpenSystems Interconnection) modeli açıklandı.

Oluşturulan OSI isimli bu model 7 katmandan oluşmaktadır. OSI modelinin her katmanı birbirinden bağımsız çalışmakta ve her birinde farklı amaca yönelik servisler görev almaktadır.
Alt kısımdaki görselde OSI modelinin 7 katmanının neler olduğunu ve hangi amaca yönelik kullanıldıklarını görebilirsiniz.

Şimdi dilerseniz bu katmanları aşağıdan yukarı doğru sırasıyla tanıyalım.

1) Physical Layer (Fiziksel Katman)

Bu katman bir nevi iletim katmanı olarak açıklanabilir. Gönderilen verilerin elektrik sinyali olarak bakır kablo üzerinden, ışık sinyali olarak fiber optik kablo üzerinden ve radyo frekans sinyali olarak kablosuz olarak cihazlara iletildiği katmandır.

 

2) Data Link Layer (Veri Bağlantısı Katmanı)

İletilecek olan verinin bilgisayar ın anlayabileceği dile yani bitlere dönüştürülerek alt katmana gönderilmesi işlemi Data Link Layer dediğimiz bu katmanda gerçekleşir. Bu katmanda üst katmanlardan gelen veriye kaynak(gönderen) ve hedef(alıcı) MAC adresi bilgisi de eklenir.

 

3) Network Layer (Ağ Katmanı)

İletilecek olan verinin, alıcının bağlı olduğu ilgili ağa yönlendirilmesi ve veriye mantıksal adres(programların üretildiği adres) atanması bu katmanda gerçekleşir. Bu katmanda üst katmanlardan gelen veriye kaynak(gönderen) ve hedef(alıcı) IP adresi bilgisi de eklenir.

 

4) Transport Layer (Taşıma Katmanı)

Bu katmanda gönderilen verinin parçalanması ve iletilen tarafta tekrardan birleştirilmesi işlemleri gerçekleşir. Ek olarak gönderilen veriye bu katmanda kaynak ve hedef port bilgisi eklenir.

 

5) Session Layer (Oturum Katmanı)

Veriyi gönderen ve alan bilgisayarlardaki uygulamalar arasındaki bağlantının kurulması, kullanılması ve sonlandırılması gibi oturum işlemleri bu katmanda gerçekleşir.

 

6) Presentation (Sunum Katmanı)

Kullanıcı tarafından gönderilen verilerin uygunluğuna göre belirli bir formata sokulduğu katmandır. Örneğin bir resim dosyasının jpeg formatına sokulması ya da bir metin dosyasının txt formatına sokulması gibi.

 

7) Application Layer (Uygulama Katmanı)

Haberleşme esnasında kullanıcıya bir arayüz sunan katmandır. Kullanıcı ile uygulama arasında yer alır. HTTP, FTP, SMTP, TFTP, DNS protokolleri gibi haberleşme vb işlemleri gerçekleştiren birçok protokol bu katmanda çalışmaktadır.

 

About The Author

Reply