Siber Güvenlik ve Metaverse

 

Siber Güvenlik ve Metaverse
Metaverse bir çok kaynaklarda kendine yer edindikten sonra çok kısa sürede herkesin merak ettiği bir konu haline geldi. Bilişim teknolojileri alanında çalışanlar ve meraklıları arasında büyük heyecan yaratan metaverse teriminin, geleceğin iş dünyasını şekillendirmede öncülük ettiği aşikar. Arama motorlarındaki istatistiklere bakılırsa, “metaverse” kelimesinin arama istatistikleri sadece bir yılda % 100’ün üzerinde arttı. Bu anlamda bilgi güvenliği açısından yeni tartışmalar yaratacak bu kavrama siber güvenlik çerçevesinden bakmak faydalı olacaktır

Metaverse nedir?
Metaverse bir terim olarak kulağa yeni gelebilir, ancak popüler kültürde uzun süredir devam eden bir temadır. Kullanıcılarına avatarları aracılığıyla yeni bir kimlik ve yaşam yaratmayı vaat eden Second Life oyunu ve yine çekimleri de yapılan Ready Player One romanı temelde bunu ele alıyor. Peki nasıl tanımlamalıyız?

Metaverse’yi bu kadar önemli yapan şey nedir?
Metaverse’in bu kadar popüler hale gelmesi, yeni olanaklarına bakılarak daha net anlaşılabilir. Sadece teknoloji şirketlerinin değil, tüm sektörlerden şirketlerin bu heyecanın altında yatan başlıca nedenler şunlardır:

i-) Yeni bir internet çağı açılıyor. 90’larda “internet” terimi etrafındaki tartışmayı ve hype’ı hatırlayın. Ekonomi, siyaset, yönetim, iş modelleri ve alışveriş hakkında bildiğimiz her şeyin değişeceği tahmin ediliyordu. Burada Metaverse benzer bir dönüşüm vaat ediyor. Dünyanın her yerinden global kullanıcıların bir araya gelip daha sınırsız etkileşimde bulunabileceği bu 3 boyutlu sanal evren, dijital deneyimimizi de dönüştürecek.

ii-) Çalışma ve iş modelleri kökten değişiyor. Çalışma hayatının ve eğitimin uzaklığı bunun habercisiydi. Şimdi Metaverse ile çok daha geniş çapta kabul görecek. Sanal gerçeklik sayesinde sanal ofis, derslik gibi mekanlar oluşturulacak ve bu süreçler daha etkin yönetilecektir.

iii-) Metaverse’e özel yatırım fırsatları ortaya çıkıyor. Dijital para birimlerinin ve NFT’lerin internet üzerinde bir ekonomik model oluşturacağını tahmin etmiştik ancak Metaverse ile bu ekonominin sağlamlaşacağını söyleyebiliriz. Kripto tabanlı bir ekonomi ile içerik üreticileri ve markaların sanal dünyalarını yaratmaları için trilyon dolarlık fırsatlar ortaya çıkacak.

Siber Güvenlik Açısından Metaverse
Hala gelişmekte olan bir teknoloji olmasına rağmen bilgi güvenliği uzmanları deneyimlerine dayanarak bazı güvenlik sorunlarını öngörebilmektedir. Kimlik avı gibi dolandırıcılık yöntemlerinin sanal evrende tehdit olmaya devam edeceğine dair çıkarımlar var. Tehdit aktörleri Metaverse’i bir fırsat olarak görebilir ve aşağıdaki gibi durumlar yaratabilir.

i-) NFT’ler Metaverse ekonomisinin kalbinde yer alacaktır. Bu, NFT dolandırıcılığında bir artış olasılığını artırır.

ii-) Sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanımının artmasıyla birlikte veri ihlalleri ve kötü amaçlı yazılımlar için yeni olanaklar ortaya çıkacaktır.

ii-) Blockchain ile ilgili dolandırıcılık ve finansal kurumlara yönelik tehditlerde artış olacaktır.

iv-) Metaverse’in 3 boyutlu ortamı, mühendislik yöntemlerinin daha etkin kullanımını kolaylaştıracaktır. Veri güvenliği daha hassas bir nokta olacak ve muhtemelen güvenlik açıkları artacaktır. Bu yeni dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli konu artırılmış gerçeklik cihazları olacaktır. Kullanıcıların biyometrisi de dahil olmak üzere büyük miktarda veri toplayan bu cihazlar, saldırılar için ideal bir ortam haline gelebilir.

Metaverse’de Bilgi Güvenliğini Sağlamanın Zorlukları
Günümüz dünyasındaki siber tehditler muhtemelen Metaverse çağında da var olmaya devam edecek. Ancak yeni tehditlerin ortaya çıkacağından eminiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Metaverse birçok teknolojiyi birbirine bağlayarak çalışır ve bu da veri paylaşımını hiç olmadığı kadar artırır. Bu, saldırı yüzeyinde büyük bir artış olacağını söylemek için yeterlidir.

Diğer bir dezavantaj ise, Metaverse’i deneyimlemek için giyilebilir donanıma sahip olmanın gerekliliğidir. Bu donanım ile hassas verileri yakalamak çok daha kolay olabilir. Giyilebilir cihazlar ikinci el pazarında piyasaya çıktıkça ihlaller artabilir. Yeni teknolojilerin en önemli dezavantajı, siber güvenlik çözümlerini beraberinde getirmemeleridir. Metaverse’in yaratacağı siber tehditleri tam olarak bilemeyiz. Riskleri belirlemek ve önlem almak yıllar alabilir. Yaygın olarak kullanılmadan önce bazı düzenlemelerin getirilmesi hem endüstri hem de kullanıcılar için en iyisi olabilir.

About The Author

Reply