Siber Saldırı Sonrası İrlanda’da Su Krizi

Son zamanlarda İrlanda’daki bir su kuruluşuna, bilgisayar korsanlarının sistemin kontrolünü ele geçirip su kaynağını kesintiye uğratmalarına neden olan bir siber saldırı gerçekleşti.

Geçen hafta, Erris bölgesindeki özel bir su sistemi, siyasi amaçlı bir saldırıyla siber suçlular tarafından hedef alındı. Bu saldırı sonucunda su sisteminin donanımı bozuldu ve 180 ev mağdur oldu.

Batılı kaynaklardan alınan haberlere göre, İsrail yapımı Eurotronics su pompalama sisteminde bir arıza yaşandı ve bu nedenle iki gün boyunca su kesintisi meydana geldi. İşçiler, normal su kaynağını yeniden sağlamak için sistemi onarmayı başardılar.

Su planı 1974’te kurulan bu grup, üyelerden Noel Walsh’a göre genellikle su kaynakları kesildiğinde telefon uyarıları alıyor, ancak bu özel durumda uyarılar engellenmiş.

Bay Walsh, “Bekçimiz aşağıya indi ve pompa binasına vardığında ekranda ‘Hacklendiniz’ yazısı belirdi. Üzerinde ‘Kahrolsun İsrail’ ve bizi hackleyen şirketin adı yazıyordu” dedi. Ayrıca, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtti; bu nedenle şu anda güvenliği artırma çabalarında bulunuyorlar.

Bay Walsh’a göre saldırı şok edici ve oldukça rahatsız ediciydi, ancak Cuma gecesi su kaynakları yeniden sağlandığında insanlar rahatladı.

Yetkililer, siber saldırılara karşı ne kadar hazırlıklı olduklarını ve diğer su şebekeleri ile diğer kurum ve kuruluşlara ne tür uyarılar verdiklerini görüşmek üzere bir toplantı düzenledi.

Baş Müfettiş McMahon, “Onlar sadece Mayo için değil, ulusal düzeydeki herhangi bir konuda ilk uğrayacağımız liman olacak ve kesinlikle bu konulara elimizden geldiğince hızlı bir şekilde yanıt vereceğiz. Kesinlikle elimizden gelen her şekilde yardımcı olmak için oradayız” dedi. Ayrıca şef, bir olay meydana gelir gelmez derhal ulusal ofisle görüştüklerini, onun da soruşturmada başrolü üstlendiğini ve konuyu dedektiflerle tartıştığını belirtti.

About The Author

Reply