Fransa’nın Cannes Hastanesi büyük bir siber saldırıyla karşı karşıya

Fransa’daki Hôpital de Cannes – Simone Veil büyük bir siber saldırının kurbanı oldu, tüm BT sistemleri kapandı ve tıbbi personel hasta hizmetlerini belgelemek için el yazısıyla yazılmış kitlere başvurmak zorunda kaldı.

Hastane, X’te Fransızcadan tercüme edilen bir paylaşımda, CHC-SV Salı sabahı bir siber saldırının hedefi oldu.

“Genel siber sınırlama, kriz biriminin ilk kararlarından biriydi. Bu radikal karar tüm sektörlerde çok hızlı bir şekilde alındı” diyen hastane, şunları ekledi: “Tüm bilgisayarlara erişim kesildi. Telefon çalışmaya devam ediyor.”

“Siber saldırı şu anda uzman ortaklarla (ANSSI, Cert Santé, Orange CyberDéfense, GHT06) birlikte analiz ediliyor. Soruşturmalar devam ediyor” denildi.

Hastane, 17 Nisan Çarşamba günü yaptığı son güncellemede şu ana kadar herhangi bir fidye talebi veya herhangi bir veri hırsızlığına dair kanıt bulunmadığını belirtti.

Hastanenin ana sayfasında 2. Gün ayrıntılarına bir bağlantıyla birlikte “Siber saldırı sürüyor” yazısı görülüyor.

Hastane, acil olmayan ameliyatların yaklaşık üçte birini ve Salı ve Çarşamba günü yapılması planlanan çeşitli muayeneleri iptal etmeye karar verdiğini söyledi. Ayrıca çevredeki tıbbi tesislerin yardımı ve Fransa’nın ulusal acil durum örgütü SAMU ile yapılan koordinasyon sayesinde acil durum hizmetlerinin hala aktif olduğu belirtildi.

Salı gününden bu yana hastane çalışanları, hastanenin “kağıt kitleri” olarak tanımladığı, zaman alıcı “düşük prosedürler” kullanmak zorunda kaldı.

CHC-SV, “Tüm faaliyet alanlarında (acil durumlar, tıp, cerrahi, kadın doğum, geriatri, pediatri, psikiyatri, evde yatış, rehabilitasyon) bakımın tam güvenlik içinde sürdürülmesini garanti etmek için her şey yapılıyor.” dedi.

Personel Salı gününden bu yana kağıt ve kalem kullanıyor olmasına rağmen, hastanenin web sitesi normal bir şekilde çalışıyor gibi görünüyor ve ayrıca saldırıyla ilgili durum güncellemelerini halka açık olarak yayınlıyor.

Cannes Hastanesi’nde 230’u doktor olmak üzere 2.100 hastane personeli çalışıyor. Hastane acil servisler, cerrahi, tıbbi teknoloji, kanser bakımı, kardiyoloji, doğum ve psikiyatriden sorumlu sekiz merkezden oluşuyor.

869 yataklı hastane, yılda yaklaşık 150.000 ayakta tedavi gören hastaya, 50.000 acil servis ziyaretine, 9.000 ameliyata ve 1.500 doğuma hizmet vermektedir.

CHC-SV, hiçbir zaman bu tür bir siber saldırının kurbanı olmadığını ancak kuruluşun halihazırda yürürlükte olan köklü olay müdahale prosedürlerine güvendiğini söyledi.

Hastane, yalnızca birkaç ay önce müdahale planına ilişkin bir simülasyon çalışmasının gerçekleştirildiğini ve böylece saldırıya karşı güçlü bir tepki verildiğini söyledi.

Bu arada perşembe günü hastane, X’te “Maruz kaldığımız siber saldırıya rağmen Cannes hastanesinin bölümlerinde hayat devam ediyor” paylaşımını yaptı.

Gönderide, öğrenciler tarafından hazırlanan bir Olimpiyat ateşi sanatı projesini sunmak için pediatrik hastaları ziyaret eden yerel öğrencilerin bir fotoğrafı da yer aldı. Hastane, ziyaretin “18 Haziran’da Cannes’da sona erecek olan Olimpiyat meşalesinin yolculuğunun bir parçası” olduğunu kaydetti.

CHC-SV, restorasyon için bir zaman çizelgesi sunmadı ancak saldırının kurbanı olan diğer hastanelerden gelen geri bildirimlere dayanarak “normale dönüşün uzun zaman alabileceğini” söyledi

En son güncellemede, hastaların elektronik kayıtlarının ve muayene sonuçlarının öncelikli olarak dahil edilmesi için BT restorasyon yeteneklerinin hasta bakımı sürecine göre önceliklendirileceği belirtildi.

About The Author

Reply