Floridalı Bir Türk Sahte Cisco Cihazlarını ABD Ordusuna Sattığı İçin Tutuklandı 

Florida’da ikamet eden ve aynı zamanda Türkiye-ABD vatandaşı olan Onur Aksoy, sahte ve taklit Cisco ağ ekipmanları ticareti yapmak için büyük çaplı, çok yıllık bir dolandırıcılık planı yürütmekten suçlu bulundu. 

Aksoy’un yüz milyonlarca dolara sattığı sahte bilgisayar ağ ekipmanları, son derece hassas askeri ve diğer hükümet sistemlerine, hastanelere, okullara ve ABD’nin gelişmiş savaş uçaklarını ve askeri uçaklarını destekleyen platformlara girdi. 

Çin ve Hong Kong’dan gelen kalitesiz ağ ekipmanları, suçlular tarafından tedarik zincirine sokularak Amerikan şirketlerini, halk sağlığını ve güvenliğini tehdit ediyor ve ulusal güvenliği tehlikeye atıyor. 

Adalet Bakanlığı Ceza Dairesi Başkanı Yardımcı Savcı Yardımcısı Nicole M. Argentieri, “Bu dava Amerika Birleşik Devletleri’nde şimdiye kadar kovuşturulan en büyük sahte marka davalarından biri Ceza Dairesi’nin en karmaşık sahtecilik planlarını kovuşturma ve failleri adalete teslim etme konusundaki kararlılığını ve kapasitesini gösteriyor” dedi. 

Aksoy Dünyanın En Büyük Sahtecilik Ticareti Operasyonlarından Birini Kurdu Adalet Bakanlığı, Aksoy’un karmaşık ve çok yıllık bir plan aracılığıyla dünyanın en büyük sahtecilik ticareti işletmelerinden birini kurup yönettiğini belirtti. 

Operasyonu, Çin’den ABD tedarik zincirine sokulan on binlerce kalitesiz, sahte cihazı tehlikeye atarak kamu ve özel sektördeki kullanıcıları tehlikeye attı. 

Mahkeme kayıtlarına ve delillere göre Aksoy, Florida ve New Jersey’de kayıtlı en az 19 şirketin yanı sıra yaklaşık 15 Amazon mağazası ve en az 10 eBay mağazası (toplu olarak Pro Network Entities) işletiyordu. 

Pro Network Entities, Çin ve Hong Kong’daki tedarikçilerden on binlerce kalitesiz, modifiye edilmiş bilgisayar ağ cihazını sahte Cisco etiketleri, çıkartmalar, kutular, belgeler ve ambalajlarla ithal etti. 

Bu cihazların tümü, Cisco’ya ait olan ve tescilli olan sahte ticari markalarla kaplıydı, bu da malların yepyeni, orijinal ve Cisco tarafından üretilmiş ve onaylanmış yüksek kaliteli cihazlar olduğu yanılgısını veriyordu. 

Cihazlar perakendede yüz milyonlarca dolar değerindeydi. 

Dolandırıcılık yoluyla, Pro Network Entities 100 milyon doların üzerinde gelir elde etti ve Aksoy da milyonlarca dolar kazandı. 

Çinli sahteciler, Pro Network Entities’in Çin ve Hong Kong’dan ithal ettiği ekipmanı, yeni, geliştirilmiş ve daha pahalı Cisco ekipmanının orijinal kopyaları gibi görünmesi için değiştirdiler. 

Bu cihazlar genellikle daha eski, daha düşük modelli mallardı, bazıları ise satılmış veya atılmıştı. 

Bu bileşenler bazen, Cisco’nun donanımın kimliğini doğrulamak ve yazılım lisanslarına uyumu kontrol etmek için yazılıma uyguladığı teknolojik güvenlik önlemlerini aşmanın yollarını içeriyordu. 

Pro Network Entities tarafından satılan sahte veya taklit ürünler, performans, işleyiş ve güvenlik ile ilgili birden fazla soruna sahipti. 

Öğeler sık sık arızalanıyor veya hiç çalışmıyordu, kullanıcılarının ağlarına ve operasyonlarına ciddi zarar veriyordu. 

Aksoy’un ürünlerinin müşterileri arasında devlet kuruluşları, okullar ve hastaneler vardı. ABD Ordusu, ABD Donanması ve ABD Hava Kuvvetleri de cihazları hem muharebe hem de muharebe dışı operasyonlarda tespit etti. 

Bu faaliyetler, F-15, F-18 ve F-22 savaş jetlerini, AH-64 Apache saldırı helikopterini, P-8 deniz devriye uçağını ve B-52 Stratofortress bombardıman uçağını destekleyen platformları içeriyordu. 

Gümrük ve Sınır Koruma (CBP), 2014 ile 2022 yılları arasında Çin ve Hong Kong’dan Pro Network Entities’e yapılan yaklaşık 180 sahte Cisco cihazı sevkiyatını durdurdu. 

Aksoy, bu el koymalardan birkaçına yanıt olarak, diğer Çinli komplocularla konuşmak için de kullandığı hayali isim “Dave Durden”ı kullanarak CBP’ye sahte raporlar verdi. 

Cisco, 2014 ile 2019 yılları arasında Aksoy’a sahte mal ticareti yapmayı bırakması için yalvaran yedi mektup yazdı. Aksoy, bu mektuplardan en az ikisine yanıt olarak avukatına Cisco’ya sahte belgeler gönderdirdi. 

Temmuz 2021’de yetkililer Aksoy’un deposunda arama emri gerçekleştirdikten sonra yaklaşık 1.156 adet, 7 milyon dolar değerinde sahte Cisco cihazına el koydu. 

HÜKÜM 

Verilen Ceza Aksoy, sahte ve taklit Cisco ağ ekipmanları ticareti yapmak için büyük çaplı, çok yıllık bir planı yönetmekten altı yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. 

İşletmelerinden alınan milyonlarca dolar değerindeki sahte eşyaların imha edilmesini ve Cisco’ya 100 milyon dolar tazminat ödemesini kabul etti. Ayrıca, mahkeme tarafından daha sonra belirlenecek diğer mağdurlara da tazminat ödeyecek. 

Tags:

About The Author

Reply