Google, Android Cihazlar için Yapay Zeka Destekli Hırsızlık ve Veri Koruma Özelliklerini Başlattı

android_device

Google, Android’de, hırsızlık durumunda kullanıcıların cihazlarını ve verilerini güvence altına almaya yardımcı olacak bir dizi gelişmiş koruma özelliği de dahil olmak üzere bir dizi gizlilik ve güvenlik özelliğini duyurdu.

Bu özelliklerin bir hırsızlık girişimi öncesinde, sırasında ve sonrasında verilerin korunmasına yardımcı olmayı amaçladığını belirten teknoloji devi, özelliklerin Android 10 ve sonraki sürümleri çalıştıran cihazlar için Google Play hizmetlerinde yapılacak bir güncelleme ile kullanıma sunulmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Yeni özelliklerden biri olan özel alan, kullanıcıların hassas uygulamalarını telefonlarında ayrı bir PIN ile gizlenebilecek ve kilitlenebilecek şekilde özel bir alanda barındırmalarına olanak tanıyor.

Google ayrıca, Cihazımı Bul özelliğini devre dışı bırakmak veya ekran zaman aşımını uzatmak gibi hassas cihaz ayarlarını değiştirmeden önce ve hatta kritik hesap ve cihaz ayarlarına erişmek için kullanıcıların PIN, şifre veya biyometrik bilgilerini girmelerini zorunlu kılarak ekstra bir koruma katmanı ekliyor.

Bu, cihaz PIN’ini değiştirme, hırsızlık korumasını kapatma veya geçiş anahtarlarına erişme girişimlerini içerir. Kayda değer bir diğer eklenti ise çalınan bir cihazı etkili bir şekilde kullanılamaz hale getiren fabrika ayarlarına sıfırlama yükseltmesidir.

Google’ın Güven ve Büyümeden sorumlu ürün başkan yardımcısı Suzanne Frey, “Bu yükseltme ile, bir hırsız çalınan cihazı sıfırlamaya zorlarsa, cihazınızı veya Google hesabı kimlik bilgilerinizi bilmeden cihazı tekrar kuramaz” dedi. “Bu da çalınan bir cihazı satılamaz hale getirerek telefon hırsızlığına yönelik teşvikleri azaltıyor.”

Teknoloji devi ayrıca, şüpheli sinyalleri (örneğin ani hareket) tanıyabilen ve bir telefonun birinin elinden alındığını ve kötü niyetli kişinin kaçmaya veya arabayla uzaklaşmaya çalıştığını tespit ettiğinde cihazın ekranını otomatik olarak kilitleyerek kullanıcıların verilerini proaktif olarak koruyabilen yapay zeka destekli bir özelliği entegre ettiğini söyledi.

Ayrıca Android 10+ cihazlara gelen Çevrimdışı Cihaz Kilidi, kötü niyetli bir kişinin telefonun bağlantısını uzun süre kesmeye çalışması durumunda cihaz ekranını kilitliyor.

Diğer iyileştirmeler, Cihazımı Bul aracılığıyla daha kolay takip için bir cihazı kayıp olarak işaretleme ve hatta herhangi bir cihazı kullanarak bir telefon numarası ve bir güvenlik meydan okuması ile bir telefonun ekranını uzaktan kilitleme yeteneğini kapsıyor.

Frey, “Bu size hesap bilgilerinizi kurtarmak ve Cihazımı Bul’da cihazı tamamen silmek için tam fabrika ayarlarına sıfırlama komutu göndermek de dahil olmak üzere ek yardımcı seçeneklere erişmek için zaman kazandırır” dedi.

About The Author

Reply