Fidye Yazılımına Para Ödemeyin

Siber saldırı mağdurlarının korsanlara fidye ödemesini önleyen ücretsiz bir program 200.000’den fazla mağdurun en az 108 milyon dolar (86 milyon £) tasarruf ettiğini iddia ediyor.

No More Ransom projesi , fidye yazılımı saldırılarında şifrelenmiş bilgisayar dosyalarını kurtarmak için tavsiye ve yazılım sunar.

Europol, Hollanda polisi ve McAfee tarafından kurulmuş olan oluşumun, şu anda 150’den fazla küresel ortağı var.

Yalnızca 2019’da tanıtılan 14 yeni araçla Europol, şimdi 109 farklı enfeksiyon türünü şifresini çözebileceğini söylüyor.

Europol’ün Avrupa Siber Suçlar Merkezi’nin (EC3) başkanı Steven Wilson, “Fidye yazılımlarına yakından baktığımızda, bir cihaza birkaç saniye içinde ne kadar kolay bulaşabileceğini görüyoruz” diyor.

‘Anılar kaybolur’

“Yanlış bir tıklama sounucunda veritabanları, resimler ve hatıralar sonsuza dek kaybolabilir.

No More Ransom projesi (Artık Fidye Yok), mağdurlara umut veriyor, aynı zamanda suçlulara net bir mesaj veriyor: uluslararası toplum ortak bir amaç ile birlikte oluyor ve operasyonel başarılar suçluları adalete teslim etmeye devam edecek .

Proje tarafından ele alınan fidye kampanyaları arasında, 2018’deki en saldırganlardan biri olan GandCrab bulunuyor.

İlk GandCrab aracının Şubat 2018’de yayınlanmasından bu yana, yaklaşık 40.000 kişi fidye ödemelerinde kabaca 50 milyon dolar tasarruf sağlayarak dosyalarının şifresini başarıyla çözdü.

2019 yılında, özellikle büyük şirketleri hedef alan fidye yazılımı saldırılarında bir artış oldu.

Norsk Hydro şirketi , Mart ayındaki üretim hattını durduran ve bilgisayarlarını kilitleyen bir saldırı sonucu 50 milyon sterlinden fazla para harcadı .

ABD’de çok sayıda yerel hükümet makamı fidye yazılımı saldırılarıyla vuruluyor, bazıları korsanlara yüz binlerce dolar ödemeyi tercih ediyor.

Güney Kore’den sonra, No More Ransom projesine yapılan web trafiğinin çoğu ABD’den geliyor.

Bununla birlikte, ABD projede bir ortak değildir. Tam ortaklar Avrupa, Asya ve Güney Amerika’dan 36 kolluk kuvvetinden oluşuyor.

ABD, mağdurlara yardım etmek ve siber suçlularla mücadele etmek için daha fazlasını yapmalı, diyor, projeye herkesten daha fazla şifre çözme aracı bağışlayan siber güvenlik şirketi Emsisoft’un başkanı Fabian Wosar.

Wosar BBC News’e verdiği demeçte, “No More Ransom projesine sahip olan projeler küresel düzeyde fidye yazılımıyla mücadele konusunda çok önemli, neredeyse tüm büyük ülkeler (ABD hariç) küresel ve günlük olarak işbirliği yaparak, gerçek zamanlı olarak istihbarat paylaşmalarını sağladı.

Wosar “Özel sektör ile kanun yaptırımı arasında daha iyi bir işbirliği yapılması, daha az fidye talebinin karşılanmasına neden olabilir. “Bu, siber suçu daha az karlı hale getirecek ve sonuç olarak, grupların siber suç işlemesi için motivasyonu azaltacaktır” dedi.

BBC

About The Author

Reply