Siber Zorbalara Dikkat!

Çocuklar teknoloji ile artık çok erken yaşta tanışıyor. Anne babaları en fazla endişelendiren konuların başında da siber zorbalık geliyor ve bu durum bir çok ebeveyn için problem yaratıyor. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ebeveynler çocuklarının ne yapmış oldukları, neyi izledikleri ve bu durumla nasıl başa çıkacakları konusunda kendilerini rahatsız hissediyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri konu teknoloji olunca, çocukların bizden ileride olması. ESET Türkiye Pazarlama Müdürü Can Erginkurban bu konu da önemli tavsiyelerde bulundu.

Siber zorbalık, bir çocuğun ya da ergenin başka bir çocuk, ergen ya da yetişkin tarafından internet, dijital ve mobil teknolojiler kullanılarak tehdit edilmesi, aşağılanması, utandırılması ya da taciz edilmesi olarak tanımlanır. Ne yazık ki siber zorbalık internette yaygınlaşıyor.

Siber zorbalık ve geleneksel yollarla gerçekleştirilen zorbalığın arasındaki en büyük fark, çocuğunuz kendi odasında otururken siber zorbalığa maruz kalabilmesi. Genellikle bir kaçışı olmadığı için siber zorbalık daha göz korkutucu bir hal alıyor.

“Siber zorbalık ile başa çıkmanın en iyi yolu, çocuklarla açıkça konuşarak bu durumu ve yapmamaları gerekli olan şeyleri anlamalarını sağlamaktır” diyen ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban online güvenlik için ebeveynlere ve çocuklara yedi önemli tavsiyede bulunuyor.

  1. Bilgisayar, tablet, telefon ve internet kullanımı ile alakalı kurallar ve zaman dilimleri belirleyin. Bunu çocuğunuzla birlikte, nedenlerini açıklayarak ve karşılıklı fikir paylaşarak yapmanız onun tehlikeleri daha iyi anlamasını sağlayacaktır.
  2. İnternet gizliliği ile alakalı çocuklarınızı bilgilendirin. Kişisel bilgilerini normal hayatta nasıl yabancılarla paylaşmamaları gerektiğini biliyorlarsa, internetin de farklı olmadığını, burda da aynı şekilde tanımadığı insanlarla hiçbir bilgiyi paylaşmamaları gerektiğini açıklayın
  3. Cihazlarımız üstündeki kameralar saldırganlar tarafından haberiniz olmadan uzaktan erişilerek kullanılabilir. Kameraları kontrol altında tutabilecek bir güvenlik yazılımı kullanın ya da hiçbir şey yapamıyorsanız fiziksel olarak kapatın.
  4. Siz veya çocuğunuz sosyal medya paylaşımlarını “Herkes” veya “Arkadaşının Arkadaşı” biçiminde yapıyorsanız, bilgilerinize kimin ulaştığı ile alakalı kontrolü kaybedersiniz. Arkadaş listelerinizi kontrol altında tutun ve her gelen arkadaşlık talebini hemen kabul etmeyin.
  5. Yüklediğiniz uygulamaları ve işletim sistemlerini güncel tutun. Mutlaka güncel bir güvenlik yazılımı (antivirüs) kullanın.
  6. İnternette paylaştığınız bilgilerin silinmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Siz önceden paylaştığınız bir fotoğrafı sildiğinizde veya sosyal medya hesaplarınızı komple kapattığınızda bile bu verilerin başka bir yerde saklanıyor olabileceğini unutmayın. Fotoğraflarınız ve bilgileriniz başka birinin bilgisayarına kayıt edilmiş olabilir, paylaştığınız mecra bu bilgileri gerçekten silmiyor olabilir. Çocuklar ve ebeveynler hangi fotoğrafları ve bilgileri paylaşacağını iyice düşünmelidirler.
  7. Ebeveyn kontrolü yazılımları kullanın. Anne ve babalar bu tür yazılımlar sayesinde çocuğun yaşına göre koruma filtreleri belirleyebilirler. İnternetteki tüm içeriği bilmenize imkan yok. Fakat bu tür ön tanımlı filtreler sürekli güncellenen listeleri ile interneti yaş sınırlarına göre kategorilere ayırırlar size kalan yalnızca çocuğunuzun yaş grubunu seçmek olur.

About The Author

Reply