Dinleyen Dinleyene

Microsoft, Xbox One kullanıcılarını dinlemiş.

Siri’nin, Alexa’nın ve Google Asistan’ın dinlenmesinden sonra şimdi de Xbox One konsolları dinlendi. Microsoft’un çalışanları çalışanları tarafından yapılan bu işlem, hem Kinect cihazı hem de Cortana altyapısı yardımıyla atıldı. Peki, bu tür bir işlemin amacı neydi?

Microsoft çalışanları, Xbox konsollarınca kayıt edilen sesleri nasıl dinlediklerini açıkladılar. Bu dinleme olayı, aslında, Xbox One’ın ilk günlerinden beri olan bir durum. Zira konsoldaki Kinect kamerasının ses komutları ile denetlenmesi dinlemeyi olası kılan en mühim faktör.

Aynı şekilde Microsoft’un akıllı asistanı Cortana da kayıtların incelenmesini olası kılıyor. Kullanıcıları dinleyen çalışanlar, çoğu dinlemenin kasıtlı olduğunu söylerken birtakım dinlemelerin de kullanıcılar yardımıyla olduğunu açıkladı.

Kullanıcılar, Xbox One’ı kendi sesleri ile yönetebildikleri amacıyla birtakım durumlarda kazara kritik bir fonksiyonu aktif edebiliyorlar. Cortana kayıtlarını da dinleyebilen çalışanlar, Skype’ın dil tercüme özelliğini kullanan insanları da duyabildiler. Tüm olaylara bir açıklık getiren Microsoft, şunları söyledi:

“Servislerimizi daha iyi hale getirmek ve ses tanıma sistemimizi ilerletmek adına bunları yapıyoruz. Biz, sese dayalı hizmetlerimizi daha iyi hizmet verebilsin diye ses bilgilerini topluyoruz. Bu, zaten, uzun zamandır apaçık bir şekilde ortada olan bir durum.”

“Ses bilgilerini toplamadan evvelce müşterilerden izin alıyoruz. İnsanların mahremiyetinin güvenliğini sağlamak amacıyla incelenen ses dosyalarını analiz etmek niyetiyle adımlar atıyoruz.”

“Veri işleme süreçlerinin yasada yer alan en yüksek gizlilk standartlarına göre yürütülmesini talep ediyoruz. Ayrıca müşterilere daha çok şeffaflık ve daha çok denetim sağlamak istiyoruz ve bu husus üstünde aktif bir şekilde çalışıyoruz.

“Kullanıcılar, aslında, kendi bilgilerini Xbox ürünlerinin geliştirilmesinde kullanıyorlar fakat bunu nasıl yaptıklarını bilmiyorlar. Biz, onlara bunu göstermeye çalışıyoruz.”

About The Author

Reply