Türk Asıllı İngiliz Hacker Apple’a Şantaj Yapmaktan Suçlu Bulundu

Türk Asıllı İngiliz Hacker Kerem Albayrak,  Apple’a şantaj yapmaktan suçlu bulundu. 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Albayrak’ın cezası ertelendi ayrıca 6 ay ev hapsi ve 300 saat kamu hizmeti cezası verildi.

Sitemizin üniversite öğrencisi gönüllü editörlerine bir kahve ısmarlar mısınız?

Kuzey Londra’da yaşayan 22 yaşındaki Kerem Albayrak, milyonlarca iCloud hesabının ayrıntılarına erişimi olduğunu iddia ederek Apple Security ile iletişim kurdu. Apple’dan veritabanını silmek tehdidi ile 75.000 dolarlık fidye veya bin 100 dolarlık iTunes hediye kartı ödemesini istedi.

kerem_albayrak

Albayrak, 12 Mart 2017’de  Apple Security’ye, şirketin ödemeyi reddetmesi durumunda 319 milyon iCloud hesabıyla ilişkili veritabanını çevrimiçi satacağını ve telefonları fabrika ayarlarına sıfırlayacağını söyledi.

Bir hafta sonra, YouTube’da rastgele görünen iki iCloud hesabına erişidiğini gösteren bir video yayınladı ve bağlantıyı Apple’a ve birden fazla medya kuruluşuna gönderdi.

İki gün sonra, fidyenin 100.000 dolara yükseldiğini ve Apple ödeme yapmazsa elindeki tüm iCloud hesaplarını sıfırlayacağını duyurdu.

Cupertino merkezli teknoloji şirketi hem ABD’de hem de İngiltere’de kolluk kuvvetleri ile temasa geçti.

28 Mart 2017’de İngiltere Ulusal Suç Ajansı’nın (NCA) Ulusal Siber Suç Birimi, Kuzey Londra’daki evindeki Albayrak’ı tutukladı ve telefonu, bilgisayarları ve sabit diski de dahil olmak üzere çeşitli cihazları ele geçirdi.

Soruşturma sırasında NCA, Albayrak’ın “Türk Suç Ailesi” olarak isimlendirilen hacker grubunun sözcüsü olduğunu iddia ettiğini adlandırıldığını söyledi.

Müfettişler ayrıca Apple’ın verilerden ödün vermediği yönündeki bulgularını da doğruladılar. Albayrak’ın sahip olduğu iddia edilen veriler, daha önce tehlikeye girmiş üçüncü taraf hizmetlerindendi  ve çoğunlukla etkin değildi.

Mahkeme geçtiğimiz günlerde sonuçlandı ve Albayrak Apple’a şantaj yapmaktan suçlu bulundu.

NCA’nın kıdemli soruşturma görevlisi Anna Smith ,“Albayrak, iki hesabı hackleyip çok uluslu büyük bir şirkete şantaj yaptıktan sonra adaletten kaçabileceğine yanlış bir şekilde inandı. Soruşturma sırasında şöhret ve servet aradığı ortaya çıktı, ama cezadan kaçamadı” dedi.

Twitter,Facebook,Linkedln gibi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Bizi Takip Etmeyi Unutmayın. 

About The Author

Reply