Nijeryalı E-Posta Dolandırıcıları Tutuklandı

“Uzayda kaybedilen ilk Afrikalı astronotun kurtarılmasını sağlamak için sizden yardımınızı isteyen bir e-posta göndermiş olabilecek Nijeryalı prens ve müttefikleri sonunda FBI tarafından tutuklandı.

Böyle mesajları çok ciddiye almayın, çünkü yardımınızı isteyen bir Nijeryalı prens veya astronot yok.

Bunun yerine size gelen e-posta, dolandırıcıların, ülkelerinden para transfer etmelerine yardımcı olmak için büyük miktarda parayı sizinle paylaşarak sizi hızlı bir çevrimiçi ödeme yapmaya itmeye çalıştıkları başka bir ‘Nijeryalı 419’ aldatmaca e-postası da olabilir.

Bugün FBI , milyarlarca dolarlık BEC e-posta ve banka havalesi dolandırıcılığını engellemeyi amaçlayan uluslararası koordine edilmiş bir kolluk operasyonunun bir parçası olarak dünyanın dört bir yanından gelen 281 şüphelinin tutuklandığını duyurdu .

En fazla tutuklama, yetkililerin toplam 167 şüpheliyi gözaltına aldığı Nijerya’da yapılırken, dokuz ülkede de önemli sayıda tutuklama yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı’na göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 18, Türkiye’de 18, Gana’da 15 kişi gözaltına alındı ​​ve tutuklamaların geri kalanı Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezya ve Birleşik Krallık’ta gerçekleşti (İngiltere)

ReWired Operasyonu olarak adlandırılan dört aylık küresel operasyon, yaklaşık 3,7 milyon dolara el konmasıyla sonuçlandı ve Haziran 2018’de ‘Wire Wire’ olarak bilinen ve dünya çapında 74 şüphelinin tutuklanmasına yol açan e-posta dolandırıcılığı operasyonunu takip ediyor. 

Tutuklamalar öncelikle, siber suçluların sahte bir e-posta veya tehlikeye atılmış bir hesap kullanarak CEO veya CFO’yu taklit ederek, “siber etkin finansal dolandırıcılık” olarak da bilinen Business Email Compromise (BEC) planlarına dahil olan dolandırıcıları hedef aldı. BEC: Hedeflenen bir şirketin finans departmanından birini sahte bir hesaba para transferi başlatması için kandırmak.

DoJ, “Bazı davalarda küçük ve büyük ölçekli işletmelere dolandırıcılık yapan uluslararası suç örgütleri, diğerleri ise yüksek dolar fonları veya hassas kayıtlar aktaran bireysel mağdurları içerdi” dedi.

 

“Bu davaların mağdurlar ve mağdur şirketler üzerindeki yıkıcı etkileri sadece bireysel işleri değil aynı zamanda küresel ekonomiyi de etkiliyor.”

BEC dolandırıcılığı, romantizm dolandırıcılığı, iş fırsatları dolandırıcılığı, dolandırıcılık çevrimiçi araç satış dolandırıcılığı, kira dolandırıcılığı ve piyango dolandırıcılığı gibi diğer dolandırıcılık biçimleriyle ilişkili ve bunlarla sık sık birlikte yürütülür.

nijeryalı dolandırıcılık

 IRS Kriminal Soruşturma Şefi Don Fort’a göre müfettişler Mayıs 2019’da BEC dolandırıcılığına karışan kişileri hedef almaya başladılar ve “komplocuların 250 binden fazla kimlik çalıp 10.000’den fazla sahte vergi iadesi yapıp 91 milyon dolardan fazla para iadesi almaya çalıştıklarını” keşfettiler.

BEC Şu an 26 Milyar Dolarlık Çevrimiçi Dolandırıcılık

FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi’ne (IC3) göre, Haziran 2016 ile Temmuz 2019 arasında, 166.000’den fazla e-posta dolandırıcılığı raporu vardı ve bu raporlar 26 milyar dolardan fazla zarara yol açtı, bu bir önceki tahmine göre 12 milyar dolardan daha fazladır.

Sadece 2018’de, 2017’nin neredeyse iki katı olan yaklaşık 1,3 milyar dolar, BEC dolandırıcılığı ve onun varyantı E-posta Hesabı Uzlaşması’ndan kayıp edildiği bildirildi.

FBI Direktörü Christopher A. Wray, “ReWired Operasyonu aracılığıyla, bu BEC planlarını düzenleyen suçlulara açık bir mesaj gönderiyoruz: Nerede olursanız olun, peşinizden gelmeye devam edeceğiz,” dedi.

 

“Ve halka yönelik olarak, sizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. BEC olaylarını ve diğer internet kaynaklı suçları IC3’e bildirmek bizi faillere bir adım daha yaklaştırıyor.” dedi

FBI, iki düzineden fazla ABD Savcılık Bürosu, ABD Gizli Servisi, Ulusal Güvenlik Servisi, IRS Ceza Soruşturması, ABD Posta Muayene Servisi ve ABD Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Servisi dahil olmak üzere birçok ABD yetkilisi bu operasyona katıldı.

About The Author

Reply