Büyük Güvenlik Hatası: Herkes İçin Sil Silmiyormuş

Yanlışlıkla WhatsApp üzerinden birine göndermemeniz gereken bir resim mi gönderdiniz?

Talihsiz olan şey, WhatsApp’ın iki yıl önce tanıtılan ‘Herkes İçin Sil’ özelliğinin, kullanıcıların yanlışla gönderikleri resimleri sildiklerini zannederek yanlış bir mahremiyet hissi içerdiğidir.

WhatsApp ve rakibi Telegram messenger, bugün milyonlarca insanın yanlış kişiye mesaj / resim / video göndermekten kaçmak için güvendiği, hayat kurtaran bir özellik olan “Herkes için Sil” i sunmaktadır.

Adından da anlaşılacağı gibi, ‘Herkes için Sil‘ özelliği, yanlışlıkla gönderilen uygunsuz iletileri (fotoğraf ve videolar da dahil olmak üzere- alıcının telefonundan veya bir grubun tüm üyelerinden geri almak için tasarlanmıştır.

WhatsApp’da bu özellik silmek istediğiniz bir mesajı gönderdikten sonra 1 saat, 8 dakika ve 16 saniye içinde kullanılabilir.

Ancak, WhatsApp ‘Herkes İçin Sil’ özelliğinin, iPhone kullanıcılarına gönderilen medya dosyalarını Android cihazlardan olduğu gibi silmediği ortaya çıktı. Siz mesaj silindi şeklinde bir uyarı görseniz bile mesaj ve ekleri karşıdaki kişinin galerisinde hala saklanıyor.

Bu gizlilik sorununu bulan ve bulgularını yalnızca Hacker News ile paylaşan bir uygulama güvenlik danışmanı olan Shitesh Sachan’a göre , iOS için WhatsApp’ın bu özelliği iPhone’un Kamere Rulosunda (Camera Roll) kaydedilmiş medya dosyalarını silmek için tasarlanmamıştır.

Öte yandan, bir Android kullanıcısına karşı ‘Herkes için Sil’ kullanırsanız, WhatsApp gönderilen medya dosyalarını alıcı cihazın galerisinden de siler.

WhatsApp, varsayılan olarak WhatsApp üzerinden aldığınız tüm görüntüleri/videoları otomatik olarak iPhone’unuzun Kamera Rulosu’na veya Android’in Medya Galerisi’ne kaydeder, isterseniz bu özellilk uygulamanın ayarlarından kapatılabilir, ancak çok az kişi bunu önemser.

Bununla birlikte, Sachan bu sorunu WhatsApp’a bildirdiğinde, şirket sorunu çözmeyi reddetti ve şunları söyledi:

“Herkes için Sil” ile sağlanan işlevlerin iletiyi silmesi amaçlanmıştır ve medyanın (veya iletinin) kalıcı olarak silineceği garantisi yoktur – uygulama WhatsApp’taki iletinin varlığına odaklanır. “

WhatsApp Güvenlik ekibi ayrıca “alıcıların mesajınızı silinmeden önce veya silme başarılı olmadıysa, iletinizi görebileceklerini” de savundu, ancak bu özellik sizi  alıcıların medya dosyasını görüntülediği  veya sohbet ekran görüntüsünü kaydettiği senaryolardan kurtarmak için bile tasarlanmamıştır” şeklinde açıklama yaptı.

WhatsApp “bir mesajın veya eklerin silineceğinin garantisi yok” dese de, şirket bu işlevsellik ile ilgili gelecekte uygulanmasında değişiklikler yapabileceğini söyledi.

About The Author

Reply