İnternet Üzerinden Kripto Madenciliğinin Çevreye Zararı

Kaspersky tarafından, internetten kripto madenciliğin çevreye etkisi üzerine yapılan araştırmaya göre, kullanıcıların tarayıcısında çalışmakta olan ve kripto para üreten madenci uygulamalar 2018 senesinde 18,8 gigawatt elektrik harcadı. Bu miktar, bir yıl içerisinde Polonya kadar elektrik harcandığı manasına geliyor. İnternet üstünden kripto madenciliğin çevreye etkisi ise senede 800 ton CO2 emisyonu oldu.

İnternet üstünden kripto madencilik ya da tarayıcı tabanlı gizli madencilik, pek çok kullanıcının farkında olmadan maruz kalabileceği bir tehdit. Bu tehdit ancak bir web sayfasının kaynak kodu incelendiğinde ya da tarayıcı açıldığında belirli kaynakların aşırı kullanıldığı anlaşıldığında fark edilebiliyor. İnternet üstünden kripto madencilik, kripto para üretmek için web sayfalarının ziyaretçilerinden yararlanılan bir yöntem. Web sitesi sahipleri, tarayıcı çalışırken kullanıcıların cihazlarındaki kapasiteyi kripto paraya dönüştürebiliyor. Bazı durumlarda web sayfaları, hiçbir reklam ya da üyelik ücreti olmadan para kazanmak için bu yöntemi kullanmak istediklerini kullanıcılara belirtip onların onayını alıyor.

İnternet üstünden kripto madencilik genelde, bir miktar enerji harcanan ve büyük para kayıplarına yol açmayan masum bir faaliyet olarak kabul ediliyor. Bu iddianın doğru olup olmadığını öğrenmek isteyen araştırmacılar, internetten kripto madencilik faaliyetlerini engelleyen Kaspersky güvenlik çözümlerinden 2018 boyunca alınan raporları analiz etti. Araştırmada, kişisel kayıplar az olsa da global etkinin şaşırtıcı derecede ciddi olduğu sonucuna varıldı.

Yapılan hesaplara göre, internetten kripto madencilik faaliyetleriyle harcanan enerji miktarı, madenciliği başlatan kod engellenmediği takdirde 1670 megawatt saate ulaşabiliyor. Harcanan bu enerji miktarı, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) global ortalama düzeyine göre hesaplandığında yaklaşık 800 ton sera gazının (CO2) 2018’de atmosfere yayıldığı manasına geliyor.

Bu kadar fazla enerji için ödenmesi gerekli olan ücretler ülkeye bağlı olarak yüz bin dolardan beş yüz bin dolara kadar değişebiliyor. Bu madencilik yönteminde harcanan enerjiyi karşılamak için, ünlü kaza öncesinde Çernobil nükleer santralinin ürettiğinden üç kat daha fazla enerji gerekiyor.

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Alexey Malanov, “İnternet üstünden kripto madencilik uygulamalarının etkisini azaltmak için çok sayıda hukuki ve teknik girişim yapılıyor. Bunun neticesinde da 2019’da bu tür faaliyetlerde önemli bir azalma kaydedildi. Ancak, kripto madenciliğin ekonomik getirileri bir hayli hiçbir şeyden haberi olmayan kullanıcıların işlemcilerinden faydalanma teşebbüsleri de devam edecek. Belki de daha önemlisi, sık rastlanmayan bu siber tehdidin çevreye çok olumsuz etkilerinin olması. Bu tür operasyonların engellenmesi sadece bir siber güvenlik sorunu değil hemde dolaylı yoldan çevreyi koruyan bir hareket. Bu sonuçların beklenmedik oldukları kesin fakat internetten kripto madenciliğin ne kadar ciddi olduğunu değerlendirirken bunları hatırlamakta yarar var. Bu yüzden herkese, madencilik yapan web sayfalarını araştıran ve durduran bir güvenlik çözümü kullanmalarını öneriyoruz.” dedi.

Kaspersky, şahsi cihazlarınızın madencilikte kullanılmasını önleyebilmeniz için şunları öneriyor:

  • Bilgisayarınızın performansına dikkat edin. Bilgisayarınız yavaşlıyor ya da donuyorsa bu zararlı bir aktivitenin belirtisi olabilir.
  • Sisteminizin çok ısınıp ısınmadığını kontrol edin. Bu da işlemcinizin madencilik için kullandığını gösteriyor olabilir.
  • İnternet üstünden kripto madencilik yapan sitelere karşı koruma sağlamakta olan Kaspersky Security Cloud gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanmaya başlayın.
  • Şirketler ise kurumsal bir siber güvenlik ürününden yararlanabilir. Örneğin, Kaspersky Endpoint Security for Business çözümünde çalışmakta olanların zararlı unsurlar içeren sayfaları ziyaret etmesini önleyen tehdit koruma özelliği bulunuyor.

Raporun tamamını Securelist.Com adresinde okuyabilirsiniz.

About The Author

Reply