Çekya İstihbaratı Çin’i Büyük Bir Siber Saldırıdan Dolayı Suçluyor

AB üyesi Çekya’nın istihbarat dairesi Çarşamba günü yayınladığı bir raporda, geçen yıl Çek Cumhuriyeti’ndeki önemli bir hükümet kurumuna düzenlenen büyük bir siber saldırının arkasında Çin’in olduğunu söyledi.

NUKIB olarak bilinen daire ayrıntılı bilgi vermeden, saldırının ” kesinlikle bir devlet aktörü veya ilgili bir grup tarafından gerçekleştirildiğini” ve “Çinli bir grubun” en olası şüpheli olduğunu söyledi.

Daha geniş bir ifadeyle, Çin ve Rusya, Çek Haber Ajansı tarafından alıntılanan 2018 tarihli raporunda, Çek Cumhuriyeti’ndeki siber güvenlik için en büyük tehdidi oluşturmaktadır.

Özellikle Çek Dışişleri bakanlığı hacker saldırılarının hedefi haline gelmişti. Çek kabinesi bulguları Pazartesi günü görüşecek.

NUKIB sözcüsü Radek Holy AFP’ye verdiği demeçte , izleme raporunun o zamana kadar kamuoyuna açıklamayacağını söyledi.

Ağustos ayında Denik N gazetesi, Büyük olasılıkla Haziran ayında dışişleri bakanlığına düzenlenen son saldırının arkasında Rus askeri istihbaratının (GRU) olduğunu ileri sürdü.

2017 raporunda NUKIB, Rus ve Çinli diplomatların, Rusya’nın Prag’daki büyük elçiliği ve Çin’in, büyük mali kaynakları nedeniyle Çek topraklarındaki casusluk çalışmalarını hızlandırdıkları konusunda uyardılar.

Bu saldırılar, istihbarat teşkilatını Çek topraklarında Müslüman teröristleri ! aramaya çağıran Çin ve Rusya yanlısı, Müslüman karşıtı Çek Devlet Başkanı Milos Zeman’ın eleştirisine yol açtı.

Editörün Notu: Yeni adı ile Çekya eski adı İle Çekoslovakya Cumhuriyeti eski doğu bloku ( SSCB yanlısı) ülkelerinden biri idi. Doğu blokunun dağılmasıyla 1 Ocak 1993’te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştü. 1999’da Nato’ya, 2004’te AB’ye üye olan ülke 2016’da ismini Çekya olarak değiştirdi.

About The Author

Reply