E-Posta Dolandırıcılığı Yapan Çete Yakalandı

Bursa’da teknik olarak BEC denilen e-posta sahtekarlığı yoluyla uluslararası dolandırıcılık yapan bir çete yakalandı.

Bursa siber suçlarla mücadele şube müdürlüğü ekipleri şirketlerin e-posta haberleşme trafiğinin arasına girerek kurdukları paravan şirketlere para aktarılmasını sağlayan çeteyi 3 ilde yaptığı operasyonlarla çökertti.

Bursa’dan çelik ihracatı yapan bir firmanın yetkilileri, yaklaşık 6 ay önce, Almanya’ya ürün gönderdikleri şirket ile kendi kurumsal e-posta adresinden bilgilerinin dışında iletişime geçildiğini fark etti.

Kendilerine havale edilmesi gereken 30 bin avronun, başka bir banka hesabına gönderildiğini belirleyen Bursalı firmanın yetkilileri, durumu polise bildirdi.

Bunun üzerine çalışma başlatan İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, “ortadaki adam saldırısı” yöntemiyle Türkiye ile Almanya, ABD, İngiltere gibi birçok ülkedeki firmaların kurumsal e-posta adreslerinin şifrelerinin kırıldığını tespit etti.

Zanlıların, bu adresler üzerinden şirketlerin alacaklı olduğu firmalarla irtibata geçtikleri, yazışmaları sonucu bu alacakları, kurdukları kargo, dış ticaret gibi paravan şirketlerin hesaplarına aktarmalarını istedikleri anlaşıldı.

Bursa polisi, şüphelilere ait hesaplarda 20 milyon dolarlık hesap hareketi olduğunu da belirledi.

“MAN IN THE MIDDLE ATTACK” ÇÖKERTİLDİ!

Dünyada ‘Man in the middle attack’ yani ‘Aradaki adam saldırısı’ olarak bilinen yöntemi kullanarak borçlu şirketlere alacaklı şirket adına mail atan ve kendi hesaplarına para transferi yapılmasını sağlamakta olan çetenin, bu yolla son 6 ay içinde 20 milyon dolarlık vurgun yapmış olduğu belirlendi. Türkiye’nin ülkelerarası alanda ticari itibarını zedeleyen çetenin hemde bu paraları kurdukları paravan şirketlerin hesabına aktardığı ve çete üyelerinin komisyonlarını aldıktan sonra kalan parayı da çete yöneticisinin hesabına aktardıkları ortaya çıktı.

Polis ekipleri, 6 ay süren takibin ardından İstanbul, Gaziantep ve Kilis’te belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyonda, aralarında Nijerya, İran ve Filistin uyrukluların da bulunduğu 22 şüpheli yakalandı.

 

 

About The Author

Reply