Dark Web Dark Net Nedir?

Dark Web, Internet’te bilgileri güvenli ve anonim olarak iletmek veya paylaşmak için tasarlanmış sistemlerden oluşur. Tek bir “Karanlık Web” yoktur; Facebook gibi tek bir kuruluş tarafından yönetilen bir şey değildir. Bunun yerine, Dark Web, çeşitli amaçlar için kullanılan farklı insanlar tarafından yönetilen farklı sistemlerin ve ağların koleksiyonlarıdır. Bu sistemler hala İnternet’e bağlı ve İnternet’in bir parçası; ancak, genellikle normal arama motorlarınızı kullanarak bulamazsınız. Bunları bulmak veya erişmek için genellikle bilgisayarınızda özel bir yazılıma ihtiyacınız vardır. Bunun bir örneği Tor Projesi. Bu Dark Web’e erişmek için Tor Tarayıcı’yı indirip yüklersiniz. Tor Tarayıcı’yı kullanarak web sunucularına bağlandığınızda, şifreli trafiğiniz Tor kullanan diğer bilgisayarlardan  geçer. Bu bilgisayarlar üzerinden atlarken, kaynak IP adresi değişiyor – yani web sitesine girdiğinizde çevrimiçi etkinliğiniz anonimleştiriliyor. Dark Web’in diğer örnekleri Zeronet, Freenet ve I2P’dir.

Kim Kullanıyor?

Siber suçlular Dark Web’in en büyük kullanıcılarıdır. Karanlık Web’de, uyuşturucu satın almak veya gigabaytlık saldırıya uğramış verilerin satılması gibi adli faaliyetlerinin (anonim ve güvenli bir şekilde) sağlanması için web sitelerini ve forumları bulundururlar. Örneğin, bir siber suçlu bir bankaya veya çevrimiçi bir alışveriş mağazasına saldırdığında, ellerinden geldiğince fazla bilgi çalar ve daha sonra bu bilgileri Dark Web’deki sitelerdeki diğer siber suçlulara satar.

Dark Web’in meşru kullanımları da vardır. Örneğin, sansürün yaygın olduğu ülkelerdeki kişiler, gizliliklerini koruyarak ve anonim kalırken, bilgi paylaşmak ve dünyada başka neler olduğunu görmek için Dark Web ağlarını kullanabilirler. Gazeteciler, bilgi kaynakları ve gizlilik konusundaki insanlar, gizliliklerini artırmak ve sansürü atlamak için Karanlık Web’i kullanabilirler. Ayrıca, bu tür kişiler Tor Tarayıcı gibi teknolojileri yalnızca Karanlık Web’e erişmek için değil, aynı zamanda normal İnternet’e anonim olarak göz atmak için kullanabilirler.

Ne yapmalıyım?

Dark Web’e erişmek için belirli bir nedeniniz olmadıkça sizi buna karşı uyarıyoruz. Bazı Dark Web siteleri yasa dışı amaçlarla kullanılır; sitelerin çoğu, hedeflerini gerçekleştirmek için bilgisayarınızı bir eş ağında kullanır ve hatta bazı durumlarda bilgisayarınız incelenebilir veya saldırıya uğrayabilir. Bazı şirketler, adınızın veya diğer bilgilerinizin siber suçlular tarafından çalınıp Karanlık Web’de bulunup bulunmadığını size bildirmek için izleme hizmetleri sunar. Bu hizmetlerin gerçek değeri tartışmalıdır. Kendinizi korumanın en iyi yolu bazı bilgilerinizin zaten siber suçlular tarafından kullanılmakta olduğunu düşünmektir. Sonuç olarak:

  • Resmi bir kuruluş gibi davranan ve para cezası gibi bir işlem yapmaya sizi zorlayan herhangi bir telefon görüşmesinden veya e-postadan şüphelenin. Suçlular, kişisel bir saldırı oluşturmak için sizinle ilgili buldukları bilgileri bile kullanabilirler.
  • Kredi kartı ve banka ekstrelerinizi izleyin; hatta gerçekleşen herhangi bir işlem için günlük uyarılar bile ayarlayabilirsiniz. Bu yolla herhangi bir finansal dolandırıcılığın olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Tespit ederseniz, bunu hemen kredi kartı şirketinize veya bankanıza bildirin.
  • Kredi kartı limitinize sınır getirin. Sanal kart kullanmak daha iyi bir çözümdür. Kredi kartınızı nasıl kullanabileceğinizi etkilemez ve kendinizi kimlik hırsızlığından korumak için atabileceğiniz en etkili adımlardan biridir.

About The Author

Reply