Kablosuz İnternet Nasıl Hızlandırılır?

Evimizde veya iş yerimizde İnternet’e bağlanmak için çoğunlukla kablosuz bağlantı kullanırız. Laptoplar, tabletler, cep telefonları kablosuz özelliği olan modemler vasıtası ile İnternet’e bağlanır. Çoğu zaman İnternet bağlantımızın hızından şikayet ederiz. Gelin kablosuz İnternet nasıl hızlandırılır? görelim.

Öncelikle kablosuz modeminizi en uygun yere konumlandırmaya çalışın. Evinizin veya iş yerinizin köşesinde bir yere konumlandırmak yerine merkezi bir konumu seçin. Bu sayede sinyal her noktaya eşit dağılmış olacaktır. Ayrıca modemi konumlandırdığınız yer açık bir alan olsun ve etrafında eşyalar bulunmasın. Yine modemi masa üstü seviyesinde bir yere koyun, yer seviyesine koymamayı tercih edin.

Bununla beraber kablosuz İnternet sinyalini bozan çevresel etmenler olabilir. Bunların en başında floresant lambaların balastları mikro dalga fırınlar ve kablosuz deck tabir edilen telefonlar gelir. Adı geçen bu cihazları kablosuz modeminizden uzak tutun.

Çevrenizde sizin kablosuzu modeminizle beraber sinyal yayan bir çok modem bulunabilir. Kablosuz modemler genelde aynı kanallar üzerinden yayın yapar bu da sinyallerin çakışmasına ve yavaşlamasına neden olur. Hatta bu engelleme oranı bazen %70 leri bulabilir. Bunu engellemek için öncelikle çevrenizdeki kablosuz modemlerin yayın yaptığı kanalları öğrenmeniz gerekir. Bunun için WifiInfoView programını kullanabilirsiniz. Programı http://www.nirsoft.net/utils/wifi_information_view.html adresinden indirebilirsiniz. Programı indirip çalıştırın kuurlum gerektirmez. Programın ana ekranında Channel kısmında kanalları görebilirsiniz.

Siz modeminizin kanalını bunların dışında bir kanala ayarlamalısınız. Bunun için modem arayüzüne girin. Bunun için genellikle İnternet tarayıcı programında 192.168.1.1 yazıp kullanıcı adı ve parola bilgilerini girmeniz gerekir. IP adresi ve giriş bilgileri modem markasına göre değişiklik gösterebilir. Giriş yaptıktan sonra kablouz ağ ayarlarından uygun bir kanal seçerek kaydediniz.

Çok klasik olacak ama kablosuz modemi tekrar başlatmak İnternet’inizi hızlandırabilir. Zaten İnternet’inizin yavaşlığından dolayı şikayet etmek için hizmet aldığınız firmayı aradığınızda genellikle verdikleri cevap modeminizi kapatıp açındır. Bu çözüm çoğu zaman işe yarar.

Bazen de cep telefonu, tablet veya laptopunuzu tekrar başlatmak hız sorunlarını çözebilir.

Son olarak modeminizin yazılımını güncellemek İnternet’inizi hızlandırabilir. Bu işlemi cihazının yönetim sayfasından gerçekleştirebilirsiniz fakat dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Örneğin işlem sırasında elektrik kesilirse modeminiz çöp olabilir.

About The Author

Reply