100 Milyondan Fazla Kullanıcının Hassas Verileri Tehlikede

Birçok seyahat şirketi, çevrimiçi rezervasyon uygulamaları aracılığıyla kullanıcı verilerini ifşa edebilir. Yayınlanan bir rapora göre, 20 popüler rezervasyon uygulamasının kullanıcıların verilerini korumak için gerekli temel güvenlik önlemlerine sahip olmadığı ortaya çıktı. Rezervasyon uygulamalarındaki kullanıcıların maruz kalma riski taşıyan hassas bilgilere sahip olduklarına işaret eden Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, şirketlerin ve kullanıcıların bu bilgileri korumak için atması gereken önemli adımları paylaşıyor.

İndirme sayısına ve olumlu eleştirilere göre seçilen 20 popüler otel rezervasyonu ve araç paylaşım uygulaması üzerinde yapılan araştırmaya göre yaklaşık 105 milyon kullanıcının verilerinin tehlikede olduğu açıklandı. PrivacySavvy araştırmacıları tarafından hazırlanan raporda, uygulamaların çoğunun sunuculara üçüncü taraf erişimi sağlayarak kullanıcıları teşhir ettiği paylaşıldı. Seyahat şirketlerinin sunucu tabanlı güvenlik açıkları konusundaki bilgisizliğinin büyük sorunlar yarattığını belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal’a göre, kişisel verileri gözetleyen siber saldırganların bu hesapları hackleyip kötü niyetle kullanabileceklerini vurguluyor.

Dijital Yaşamın Gizliliği

Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, seyahat uygulamalarını kullanan milyonlarca kişinin yeterince güvende olmadığı sonucuna varan rapor ışığında, ifşa edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan çok sayıda kullanıcı verisi bulunduğunu vurguluyor. Kullanıcılar Seyahat şirketleri başvurun ve onlara güvenlik açıklarını gidermek için hareket edebilir, bu verilerin bazı banka hesap bilgileri, iletişim bilgileri, sağlık verileri ve şifreleri vardır belirten Günal hatırlattı ve şirketler bu tür uygulamaları kullanırken kişisel verilerini korumak için alması gereken güvenlik adımlarını listeler.

1. Hem ana hem de alt alan adları sabitlenmelidir.

2. Hassas bilgiler içeren dosyalar için özel korumalar sağlanmalıdır.

3. Dosyalar hiçbir zaman üretim sunucularında depolanmamalıdır.

4. Verilere uygun erişim kuralları belirlenmelidir.

5. Kullanımdan sonra, sistemler kimlik doğrulama gereksinimleri olmadan kapatılmalıdır.

Bireysel Kullanıcılar Verilerinin Durumunu Bilmelidir

Kullanıcıların özellikle ifşa riskiyle baş başa kaldıklarında hassas bilgilerin durumu konusunda uyanık olmaları gerektiğini belirten Serap Günal, son dönemde kullandıkları seyahat rezervasyon uygulamalarındaki hesapların kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.

 

1. Kullanıcılar şifreleri düzenli olarak değiştirmelidir. Çok basit bir güvenlik önerisi gibi görünse de, kullanıcıların en çok acı çektiği nokta her zaman kullanılan basit şifrelerdir. Buna karşı alınabilecek en önemli ve basit güvenlik önlemi hesap şifrelerini düzenli olarak değiştirmektir.

2. Basit güvenlik soru ve cevaplarından kaçının. Özellikle şifrelerin unutulması durumunda kullanıcıyı bilgilendirmek veya şifresini sıfırlamak için kullanılan güvenlik soruları yönteminde basit cevaplar vermekten kaçınmak gerekir.

3. Oturumu kapattığınızdan emin olun. Web’de veya uygulamalarda herhangi bir hesaba eriştiğinizde, işiniz bittikten sonra oturumu kapatmayı unutmayın. Kendinize ait olmayan bir kablosuz ağ kullanıyorsanız, işiniz bittikten sonra cihazınızda “Bu ağı unut” u seçin.

4. Güvenlik çözümüne sahip olun ve kullanın. Virüsten koruma yazılımınız olduğundan ve en son sürümü kullandığınızdan emin olun. Bu çözümler; Casus yazılımların, truva atlarının, virüslerin ve diğer kötü amaçlı programların cihazınıza saldırmasını önlemenize yardımcı olurken kişisel verilerinizi korur.

About The Author

Reply